Polský cheesecake - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polský cheesecake
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 75 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | angina |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (33%) |
ID receptu: | 63715 |
Kategorie: | Cheesecake |
Ingredience
50 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
245 g | Máslo čerstvé |
10 ml | Mléko polotučné |
230 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
400 g | Salko |
260 g | Sýr krémový |
500 g | Tvaroh jemný |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 164,5mg |
Draslík | 52,6mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 391,9mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Sýr krémový, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Tvaroh jemný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Salko nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Polský cheesecake postup přípravy receptu:
1 | Konečky prstů zapracováváme 120 gramů vychlazeného másla do mouky, dokud nevznikne směs podobná jemné drobence. Přidáme cukr, dva žloutky, a lžíci smetanového sýra a rukama vypracujeme vláčné těsto. Když se nám zdá trochu lepkavé, přidáme trochu mouky, je-li naopak příliš suché, přilijeme trochu chladné vody. Takto připravené těsto zabalíme do potravinářské folie a na hodinu vložíme do chladničky. |
2 | Necháme těsto temperovat na pokojovou teplotu a pak je rozválíme na pomoučeném válu na plát, který odpovídá velikosti pekáče, nebo zapékací mísy. Plát vložíme do zapékací mísy ( 30 x 32 cm, vytřené tukem ) a upravíme okraje. Z přebytečného těsta uděláme kouli, kterou rozválíme a formičkami vykrájíme lístečky na zdobení. |
3 | Předehřejeme troubu na 170 °C. Polský twaróg ( nebo český tvaroh ) protlačíme jemným sítem do velké mísy. Přidáme 250 gramů smetanového sýra čtyři vejce, kondenzované mléko a prošleháme nahladko. Přilijeme 125 gramů rozehřátého másla za stálého míchání. Hotovou náplň upravíme na těsto a po okrajích rozložíme vykrájené lístečky, které potřeme mlékem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 - 60 minut dozlatova. Náplň by měla být ztuhlá až na malé místo uprostřed. Po upečení vyndáme cheesecake z trouby a necháme vychladnout. Pak dezert vychladíme v chladničce. |
4 | Vyjmeme cheesecake z ledničky a nakrájíme ho na 14 čtverců, které poprášíme moučkovým cukrem. Můžeme doplnit ovocem, třeba meruňkami nebo kompotem. |
Poznámka
Pokud pospícháme, můžeme použít kupované křehké těsto ( 375 g ). Při přípravě můžeme, ale nemusíme, použít pro dochucení třeba drobné ovoce, vanilku, nebo citronovou kůru.