Zeleninový nákyp s krůtím masem a pikantní cibulkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninový nákyp s krůtím masem a pikantní cibulkou
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63732 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Vařená zelenina | |
---|---|
300 g | Brokolice |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
400 g | Květák |
1 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Na vytření pekáčku | |
0,2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
Ostatní suroviny do nákypu | |
1 ks | Chilli paprička |
200 g | Krůtí prsa pečená |
20 g | Rajčata sušená sterilovaná |
50 g | Sýr Eidam cihla 30% |
Zálivka | |
1 stroužek | Česnek |
2 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
80 ml | Řecký jogurt |
0,5 kávová lžička | Sůl |
70 ml | Zakysaná smetana |
Pikantní cibulky | |
0,2 polévková lžíce | Balsamico ocet |
50 g | Cibule perlová |
1 polévková lžíce | Cukr třtinový |
0,5 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř bílý |
1 špetka | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
30 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 93,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 534,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 253,2mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kmín drcený, Květák, Sůl, Voda pitná, Olej slunečnicový, Chilli paprička, Rajčata sušená sterilovaná, Česnek, Pepř bílý, Sůl, Zakysaná smetana, Balsamico ocet, Cukr třtinový, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Sýr Eidam cihla 30%, Řecký jogurt, Cibule perlová, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Krůtí prsa pečená, Petržel hladkolistá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninový nákyp s krůtím masem a pikantní cibulkou postup přípravy receptu:
1 | Omytou brokolici a květák rozdělíme na růžičky. V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu s kmínem a zeleninu krátce, 4 minuty povaříme. Poté je sítem vyjmeme z vody (nebo ji scedíme) a necháme okapat. Troubu si předehřejme na 200°C. Pekáček vytřeme olejem. |
2 | Pečené krůtí maso nakrájíme na malé kousky. Omytou chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semínek a posekáme ji nadrobno. Sýr nastrouháme nahrubo. Sterilovaná sušená rajčata pokrájíme na proužky. Květák s brokolicí dáme do pekáčku, mezi ně dáme pokrájená rajčata s chilli. |
3 | Připravíme si zálivku: v míse rozmícháme zakysanou smetanu s jogurtem, solí, pepřem a utřeným stroužkem česneku. Přidáme omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, nastrouhaný sýr, vše dobře promícháme a rovnoměrně přelijeme květák s brokolicí. Pekáček vložíme do předehřáté trouby, nákyp pečeme přibližně 45 minut dozlatova. |
4 | Připravíme si pikantní cibulky: očištěné malé perlové cibulky rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky. V pánvi rozehřejeme olej, na něm cibulky za stálého míchání osmažíme dorůžova. Posypeme je třtinovým cukrem, promícháme, přidáme balsamico ocet a cibulky vaříme 1-2 minuty. Přilijeme 50ml vývaru, celou snítku tymiánu a pod pokličkou cibulky dusíme 4-5 minut. Občas cibulky promícháme, nakonec je dochutíme solí a pepřem. |
5 | Zeleninový upečený nákyp rozdělíme na talíře, přelijeme pikantními cibulkami a hned servírujeme. Dobrou chuť. |