Bramborový koláč se špenátem a krůtí šunkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborový koláč se špenátem a krůtí šunkou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63766 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
Na vytření a vyložení formy | |
---|---|
400 g | Brambory |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
Vařený špenát | |
200 g | Špenát listový čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Ostatní ingredience | |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Rajčata sušená sterilovaná |
150 g | Řecký jogurt |
0,5 kávová lžička | Sůl mořská |
350 g | Šunka krůtí |
200 g | Sýr balkánský |
2 ks | Vejce slepičí |
150 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 411,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 55,0mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Olej slunečnicový, Špenát listový čerstvý, Sůl, Voda pitná, Česnek, Cibule, Olej slunečnicový, Rajčata sušená sterilovaná, Šunka krůtí, Sýr balkánský, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Řecký jogurt, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborový koláč se špenátem a krůtí šunkou postup přípravy receptu:
1 | Troubu si předehřejeme na 190°C. Dortovou formu vytřeme olejem. |
2 | V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, jakmile se začne vařit, vložíme do ní omyté čerstvé špenátové listy. Vaříme je jen 30 sekund, poté vytáhneme sítem a necháme dobře okapat, pak listy pokrájíme na nudličky. Očištěnou cibuli a stroužky pokrájíme nadrobno. Ve větší pánvi na rozehřátém oleji zpěníme cibuli s česnekem, přidáme špenát, ochutíme ho solí, pepřem a pod poklicí krátce podusíme. Pánev odstavíme z plotny, po chvíli ke špenátu přimícháme rozšlehaná vejce, zakysanou smetanu, jogurt, čerstvý sýr, na nudličky pokrájené sušené rajče a na kostičky pokrájenou krůtí šunku a vše promícháme. |
3 | Oloupané větší brambory omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 3-4mm, které v míse promícháme se solí a kmínem, poté bramborami vyložíme dno i boky formy. |
4 | Špenátovou směs vyklopíme do formy a vložíme ji do středu předehřáté formy. Koláč pečeme dozlatova přibližně 45-55 minut, okraje koláče by měly být až zlatohnědé s křupavou kůrkou. |