Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (33%)
ID receptu: 63789
Kategorie: Lízátka

Ingredience

195 g Cukr krupice
310 g Kukuřičný sirup
12 kávová lžička Mátová příchuť
0,1 kávová lžička Potravinářská barva
120 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

5% Kalorie 94 kcal
Kilojoule 395kJ
7% Sacharidy 24 g
0% Tuky 0 g
0% Sodík 1 mg
0% Bílkoviny 0 g

Lízátka postup přípravy receptu:

1

Do prohlubní ve formě na cukrová lízátka ( průměr prohlubně 5 cm ) naneseme velmi tenkou vrstvu rostlinného oleje, nebo nastříkáme olejem ve spreji. Do prohlubní vložíme tyčky na lízátka a formu odložíme.

2

Do rendlíku o objemu 1,8 litru nalijeme vodu, krupicový cukr a kukuřičný sirup, smícháme a mícháme na středně velkém ohni, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčíme štětec a ze stěn rendlíku roztok setřeme, tím zabráníme tvorbě krystalů. Když sirup začne vařit, vložíme do rendlíku cukrářský teploměr. Vaříme za občasného míchání, dokud nám teploměr neukáže teplotu 149 °C. Odstavíme rendlík a počkáme, až přestane sirup bublat. Vmícháme zvolenou příchuť ( např. vanilkovou, skořicovou, mátovou atd.)Správné množství příchuti zjistíme pouze metodou pokusu a omylu, každá z příchutí má jinou intenzitu, například vanilková je dosti mírná, naopak třeba mátová a skořicová jsou velmi silné. Ochucovací oleje mají mnohem větší intenzitu než extrakty ( výtažky ) zkusíme tedy nejprve přidat 1/4 - 1/2 lžičky. Současně s příchutí přidáme i zvolenou gelovou potravinářskou barvu. Pomocí lžíce naneseme horký sirup do prohlubní ve formě tak, abychom jím zakryli konce tyček. Necháme vychladnout a ztuhnout v pokojové teplotě. Po vychladnutí nevytahujeme lízátka z formy za tyčky, ale opatrně prohneme formu dozadu aby se lízátka uvolnila a nezlámala a pak z ní lízátka jednoduše vyklopíme. Z tohoto množství surovin získáme 8 lízátek o průměru 5 cm.

3

Lízátka vydrží v suchém a chladném prostředí až měsíc. Jednotlivě je zabalíme do plastové folie a uchováváme v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.

Poznámka

Pokud chceme vyrobit kyselá lízátka, přidáme jednu lžičku kyseliny citronové do sirupu současně s barvou a příchutí. Tím získáme ostře kyselou chuť.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept