Lízátka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lízátka
Lízátka
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | angina |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (33%) |
ID receptu: | 63789 |
Kategorie: | Lízátka |
Ingredience
195 g | Cukr krupice |
310 g | Kukuřičný sirup |
12 kávová lžička | Mátová příchuť |
0,1 kávová lžička | Potravinářská barva |
120 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 0,5mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kukuřičný sirup, Mátová příchuť, Potravinářská barva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Lízátka postup přípravy receptu:
1 | Do prohlubní ve formě na cukrová lízátka ( průměr prohlubně 5 cm ) naneseme velmi tenkou vrstvu rostlinného oleje, nebo nastříkáme olejem ve spreji. Do prohlubní vložíme tyčky na lízátka a formu odložíme. |
2 | Do rendlíku o objemu 1,8 litru nalijeme vodu, krupicový cukr a kukuřičný sirup, smícháme a mícháme na středně velkém ohni, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčíme štětec a ze stěn rendlíku roztok setřeme, tím zabráníme tvorbě krystalů. Když sirup začne vařit, vložíme do rendlíku cukrářský teploměr. Vaříme za občasného míchání, dokud nám teploměr neukáže teplotu 149 °C. Odstavíme rendlík a počkáme, až přestane sirup bublat. Vmícháme zvolenou příchuť ( např. vanilkovou, skořicovou, mátovou atd.)Správné množství příchuti zjistíme pouze metodou pokusu a omylu, každá z příchutí má jinou intenzitu, například vanilková je dosti mírná, naopak třeba mátová a skořicová jsou velmi silné. Ochucovací oleje mají mnohem větší intenzitu než extrakty ( výtažky ) zkusíme tedy nejprve přidat 1/4 - 1/2 lžičky. Současně s příchutí přidáme i zvolenou gelovou potravinářskou barvu. Pomocí lžíce naneseme horký sirup do prohlubní ve formě tak, abychom jím zakryli konce tyček. Necháme vychladnout a ztuhnout v pokojové teplotě. Po vychladnutí nevytahujeme lízátka z formy za tyčky, ale opatrně prohneme formu dozadu aby se lízátka uvolnila a nezlámala a pak z ní lízátka jednoduše vyklopíme. Z tohoto množství surovin získáme 8 lízátek o průměru 5 cm. |
3 | Lízátka vydrží v suchém a chladném prostředí až měsíc. Jednotlivě je zabalíme do plastové folie a uchováváme v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. |
Poznámka
Pokud chceme vyrobit kyselá lízátka, přidáme jednu lžičku kyseliny citronové do sirupu současně s barvou a příchutí. Tím získáme ostře kyselou chuť.