Řecká musaka s bramborami a lilky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řecká musaka s bramborami a lilky
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 63797 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
500 ml | Bešamel |
4 ks | Bobkový list |
400 g | Brambory |
3 ks | Celer řapíkatý |
5 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 ks | Lilek |
500 g | Maso mleté - mix |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
60 g | Protlak rajčatový sterilovaný |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
1 kávová lžička | Sůl |
200 ml | Víno červené |
300 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 10,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 708,6mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,8mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bešamel, Bobkový list, Brambory, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Lilek, Protlak rajčatový sterilovaný, Skořice mletá, Sůl, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maso mleté - mix, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Řecká musaka s bramborami a lilky postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou cibuli a celer nakrájíme najemno, česnek nasekáme na plátky. V hrnci připravenou zeleninu orestujeme na oleji, přidáme mleté maso a dále restujeme. Přidáme 2 bobkové listy, protlak, podlijeme červeným vínem a necháme alkohol vyvařit. Potom přilijeme vývar. Dusíme doměkka, podle chuti osolíme a opepříme. Lilky nakrájíme na plátky a z obou stran restujeme. Osolíme, opepříme a posypeme skořicí. Bešamel okořeníme 2 bobkovými listy. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. |
2 | Část brambor urovnáme na dno zapékací mísy a zalijeme trochou bešamelu. Poté do mísy rozprostřeme vrstvu masovo-zeleninového ragú a poklademe lilkem. Postup opakujeme do spotřebování všech surovin. Zakončíme masem a bešamelem. |
3 | Musaku pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 40 až 45 minut |