Chřest s pošírovaným vejcem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chřest s pošírovaným vejcem
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 63799 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
300 g | Chřest bílý |
300 g | Chřest zelený |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
50 g | Cukr krupice |
50 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 260,3mg |
Draslík | 232,5mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 849,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,0mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Citronová šťáva, Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chřest s pošírovaným vejcem postup přípravy receptu:
1 | Bílý chřest oloupeme, konce odlomíme nebo zařízneme. Chřest uvaříme ve vodě s cukrem, máslem, citronovou šťávou a solí. Zelený chřest nemusíme loupat, pokud je křehký. Stačí dobře omýt, dřevnaté konce odlomit nebo zaříznout a chřest uvařit v osolené vodě. Oba druhy chřestu by měly být dobře uvařené, ne však rozvařené. |
2 | Uvařený chřest marinujeme ve směsi citronové šťávy, olivového oleje, špetky soli a mletého pepře. Podáváme s pošírovaným vejcem. |
3 | Pošírované vejce: přivedeme k varu asi dva litry vody (můžeme do ní přidat trochu octa, který napomáhá sražení) a uprostřed uděláme vír. Na mělký talířek rozklepneme vejce a necháme je volně sklouznout do vroucí vody. Voda by měla jen lehce probublávat. Vejce vaříme jen 2-3 minuty, aby vnitřek zůstal tekutý. Uvařené vejce vyjmeme děrovanou naběračkou. |