Kukuřičná kaše s baby špenátem a žampióny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 32 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kukuřičná kaše s baby špenátem a žampióny
Celkový čas: | 32 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 17 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63801 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule lahůdková |
60 g | Hlíva ústřičná |
2 špetka | Kmín drcený |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
2 špetka | Pepř černý mletý |
200 g | Špenát listový čerstvý |
2 špetka | Sůl |
2 špetka | Sůl mořská |
Krupicová kaše - polenta | |
---|---|
125 g | Kukuřičná krupice T 600 |
0,5 kávová lžička | Sůl |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 6,0mg |
Draslík | 585,5mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 9g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,7mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Kmín drcený, Špenát listový čerstvý, Sůl, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule lahůdková, Hlíva ústřičná, Máslo čerstvé, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Sůl mořská, Kukuřičná krupice T 600 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kukuřičná kaše s baby špenátem a žampióny postup přípravy receptu:
1 | Omyté mladé listy špenátu dáme do síta a přelijeme je vroucí vodou. Když voda odkape, listy pokrájíme na menší kusy. Menší očištěnou lahůdkovou cibuli nakrájíme na kroužky a stroužky česneku utřeme se solí. Očištěnou hlívu ústřičnou pokrájíme na tenké proužky. |
2 | V pánvi si na rozehřátém másle a oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájenou hlívu a společně ji s cibulkou osmažíme do zlatova. Ochutíme ji kmínem, pepřem a solí, přidáme špenát a pod pokličkou směs 7-8 minut podusíme. Ke konci vaření přimícháme na dochucení utřený česnek. Houby se špenátem uchováme teplé. |
3 | Mezitím v rendlíku přivedeme k varu 500ml vody se solí. Kukuřičnou krupici promyjeme v sítu horkou vodou (zbavíme se tak hořkosti), poté ji dáme do vroucí vody, snížíme teplotu a za stálého míchání uvaříme kaši - polentu. Vaříme ji jen několik minut, krupice rychle nasákne vodou. Musíme dát jen pozor, protože kaše při vaření prská. |
4 | Uvařenou kaši dáme na talíře, do středu kaše poklademe kopečky špenátu s hlívou a hned chutnou polentu servírujeme. |
Poznámka
Kukuřičnou kaši podle chuti můžeme vařit hustou nebo i řidší - podle množství vody. Jinak je obvyklý poměr: na 250g kukuřičné krupice 1l vody + sůl.