Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 55 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (33%)
ID receptu: 63802
Kategorie: Bonbony, čokolády, karamely

Ingredience

200 g Cukr krupice
40 g Máslo čerstvé
75 ml Smetana 33% (šlehačka)
0,3 kávová lžička Sůl
0,5 kávová lžička Tresť vanilková
0,1 kávová lžička Vinný kámen
75 ml Voda pitná
1 polévková lžíce Olej rostlinný

Nutriční hodnoty jedné porce

9% Kalorie 171 kcal
Kilojoule 716kJ
7% Sacharidy 25 g
11% Tuky 8 g
1% Sodík 25 mg
0% Bílkoviny 0 g

Máslové karamely postup přípravy receptu:

1

Pokud nemáme vhodnou formu, můžeme tvarovat bonbony ručně.

2

Vezmeme dva pečicí plechy, položíme na ně silikonové podložky, nebo alobal, postříkaný olejem ve spreji.

3

Do rendlíku s těžkým dnem o objemu 1,8 litru vlijeme smetanu ke šlehání, vodu, přidáme cukr, sůl a vinný kámen. Smícháme a vaříme na středně silném ohni. Navlhčeným štětcem setřeme roztok ze stěn rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Když začne tekutina vřít, vložíme do rendlíku cukrářský teploměr. Za občasného míchání vaříme, když se na teploměru ukáže teplota 115 °C, vmísíme do roztoku máslo. Vaříme dále, až dosáhneme teploty 138 °C, rendlík odstavíme a do směsi vmícháme vanilkovou příchuť.

4

Pokud používáme silikonovou formu, naneseme hmotu pomocí lžíce do prohlubní a necháme úplně ztuhnout. Po ztuhnutí je z formy vysypeme. Když pracujeme bez silikonové formy, naneseme hromádky hmoty na silikon, nebo na alobal na pečicím plechu. Pracujeme rychle a mezi hromádkami musíme nechat dostatek prostoru, protože hmota se rozteče. Necháme bonbony zcela ztuhnout a pak je opatrně od podložky oddělíme.

5

Z jedné dávky získáme přibližně 40 kusů karamel. Budeme-li je uchovávat v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě, vydrží nám až dva týdny.

Poznámka

Místo vanilkové příchuti můžeme vyzkoušet třeba rumovou.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept