Ovocné žvýkací bonbony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ovocné žvýkací bonbony
Ovocné žvýkací bonbony
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | angina |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (33%) |
ID receptu: | 63804 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
160 g | Cukr krupice |
155 g | Kukuřičný sirup |
0,5 kávová lžička | Kyselina citronová |
60 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Ovocná příchuť |
0,1 kávová lžička | Potravinářská barva |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 14,4mg |
Draslík | 0,6mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kukuřičný sirup, Kyselina citronová, Ovocná příchuť, Potravinářská barva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Ovocné žvýkací bonbony postup přípravy receptu:
1 | Vyložíme formu na biskupský chlebíček alobalem a postříkáme olejem ve spreji. Použijeme formu o rozměrech 23 x 12,5 cm. |
2 | Do středně velkého rendlíku s těžkým dnem vložíme máslo, kukuřičný sirup a cukr, smícháme a směs za stálého míchání ohříváme na středně silném ohni dokud se cukr nerozpustí a máslo nerozehřeje. Navlhčíme štětec a směs na stěnách rendlíku setřeme, abychom zabránili tvoření krystalů. Jakmile začne směs vřít, vložíme do rendlíku cukrářský teploměr. |
3 | Vaříme za občasného míchání až do teploty 118 °C. To je ideální teplota aby byly bonbony dostatečně měkké na žvýkání a přitom držely tvar. Pokud chceme mít bonbony měkčí, zahříváme směs jen na 116,5 °C, chceme-li naopak tvrdší, zahříváme na 120 °C. |
4 | Rendlík odstavíme a vmícháme do směsi ovocnou příchuť podle naší volby, kyselinu citronovou a zvolenou potravinářskou barvu. Nalijeme směs do formy a necháme při pokojové teplotě vychladnout a ztuhnout. |
5 | Směs vyklopíme a odstraníme z ní alobal. nakrájíme ji velkým ostrým nožem na čtverečky o velikosti 2,5 x 2,5 cm. Takto získáme 24 bonbonů. Každý bonbon zabalíme do voskovaného papíru, aby se k sobě nelepily a neztratily tvar. Ve vzduchotěsné nádobě je můžeme uchovávat až měsíc. |
Poznámka
Při přípravě tohoto receptu můžeme použít jakoukoli ovocnou příchuť, já doporučuji nějakou nakyslou, třeba pomerančovou, citronovou, malinovou, nebo chuť kyselého jablka. Není potřeba přidávat kyselinu citronovou, dodá však bonbonům příjemnou nakyslost a umělé ovocné příchuti jsou pak podobnější přírodním.