Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 105 minut
Doba přípravy: 80 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (33%)
ID receptu: 63809
Kategorie: Bonbony, čokolády, karamely

Ingredience

390 g Cukr krupice
300 g Kukuřičný sirup
30 g Máslo čerstvé
30 g Pasta marshmallow
0,1 kávová lžička Potravinářská barva
1 kávová lžička Potravinářská příchuť
0,8 kávová lžička Sůl mořská
120 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

4% Kalorie 86 kcal
Kilojoule 362kJ
5% Sacharidy 20 g
2% Tuky 1 g
4% Sodík 74 mg
0% Bílkoviny 0 g

Karamely ze slané vody postup přípravy receptu:

1

Olejem ve spreji vystříkáme pečicí plech s vyšším okrajem.

2

Vodu, kukuřičný sirup, cukr a sůl smícháme v rendlíku o objemu 3,6 litru a vaříme za stálého míchání na středně silném plameni. Navlhčíme štětec a ze stran rendlíku roztok setřeme, tím zabráníme tvorbě krystalů. Jakmile začne sirup vřít, vložíme do rendlíku cukrářský teploměr. Bez míchání sirup zahřejeme na 124 °C. Tato teplota je ideální, bonbony budou báječně měkké a budou se dobře žvýkat. Chceme-li je mít trochu tužší, zahříváme sirup až na 126,7 °C, chceme-li tuhé, až na 129,5 °C. Rendlík odstavíme, přidáme lžičku příchuti dle naší volby a mícháme až do rozehřátí másla.

3

Nalijeme hmotu na pečicí plech a necháme ji rovnoměrně roztéct. Na povrch naneseme krém marshmallow a 3 nebo 4 kapky potravinářského barviva dle naší chuti a fantazie. necháme vychladnout.Když po pěti až deseti minutách začne hmota tuhnout, zasuneme pod jeden okraj paletu, nebo jiný vhodný nástroj a přehneme hmotu na střed přes marshmallow krém. Stejným způsobem přehneme na střed ostatní okraje, vznikne nám kompaktní balíček. navlékneme si vhodné rukavice a na ně naneseme olej ze spreje. Hněteme balíček bonbonové hmoty, dokud se do ní nezamíchá marshmallow krém a barvivo. Natáhneme hmotu do tvaru tenkého válce, ruce dáme k sobě a hmotu zkroutíme. Postup znovu zopakujeme. Ze začátku nebude hmota příliš poddajná, jak ale bude postupně tuhnout a chladnout, bude se s ní stále lépe pracovat. natahujeme a kroutíme asi dvacet minut, dokud nebude držet tvar. Skončíme, když už ztuhne tak, že nepůjde natáhnout.

4

Rozdělíme hmotu na čtvrtiny aby se s ní lépe pracovalo. Z každé čtvrtiny uděláme váleček o průměru asi 1,3 centimetru. Potřeme kuchyňské nůžky olejem a válečky nastříháme na asi 2,5 cm dlouhé kousky. ( místo nůžek můžeme použít i ostrý nůž. Stejným způsobem zpracujeme všechny čtvrtiny hmoty. Nakonec bychom takto měli mít vyrobených asi 100 kusů bonbonů. jednotlivě je zabalíme do svačinového papíru, aby se nelepily a držely tvar. Pokud je budeme uchovávat v uzavřené vzduchotěsné nádobě, vydrží nám až dva týdny. Lze je skladovat i déle, ale postupně ztratí žvýkavou konzistenci a ztvrdnou.

Poznámka

Pokud budeme chtít vyrobit pruhované karamely, připravíme si dva pečicí plechy a na ně rozdělíme cukerný sirup. na každý plech dáme polovinu marshmallow creme a různá barviva. Každou polovinu hmoty pak natahujeme zvlášť a hmoty odlišných barev zkroutíme dohromady až na konci postupu. Vytáhneme je na tenký váleček, aby se spojily. Další postup už je stejný jako u jednobarevných karamel.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept