Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (33%)
ID receptu: 63817
Kategorie: Bonbony, čokolády, karamely

Ingredience

785 g Cukr krupice
2 polévková lžíce Cukr moučkový
155 g Kukuřičný sirup
120 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

11% Kalorie 209 kcal
Kilojoule 873kJ
15% Sacharidy 54 g
0% Tuky 0 g
0% Sodík 1 mg
0% Bílkoviny 0 g

Tradiční fondán postup přípravy receptu:

1

Do rendlíku o objemu 3,6 litru nalijeme vodu, světlý kukuřičný sirup a vsypeme krupicový cukr. Smícháme, ohříváme na středně velkém plameni a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Pak vlhkým štětcem setřeme roztok ze stěny rendlíku, abychom zabránili tvorbě krystalů. Když začne roztok vřít, vložíme do něj cukrářský teploměr.

2

Vaříme dále bez míchání, dokud nedosáhne sirup teploty 114 °C. Přelijeme sirup do zapékací mísy o rozměrech 23 x 33 cm, ale nestíráme ho ze stěn a dna rendlíku. Vložíme do sirupu teploměr a necháme teplotu klesnout bez míchání na 50 °C.

3

Plastovou stěrkou, nebo dřevěnou vařečkou začneme fondán míchat tak, aby dráha stěrky nebo vařečky tvořila osmičku. Pak z hmoty utvoříme uprostřed mísy hromádku a postup znovu zopakujeme. Původně průhledný a lepkavý sirup začne ztrácet lesk, stává se krémovitým a neprůhledným. Mícháme, dokud fondán neztuhne natolik, že další míchání je již obtížné. Dokonce se může začít drobit. Navlhčíme si ruce a utvoříme z fondánu kouli. Poprášíme pracovní desku moučkovým cukrem a hněteme fondán jako těsto na chleba, dokud není poddajný, hladký a ohebný. Chceme-li do hmoty přidat nějakou příchuť nebo potravinářské barvivo, kouli zploštíme a příchuť nebo barvu nakapeme do středu. Okraje hmoty přehneme přes příchuť nebo barvu a rukama hmotu zpracováváme, dokud není stejnoměrně ochucená nebo probarvená. Ruce a hmotu podle potřeby poprášíme moučkovým cukrem. Tímto postupem a s tímto množstvím surovin získáme 900 gramů fondánu.

4

Zabalíme fondán do potravinářské folie a necháme ho nejlépe přes noc odpočívat. V uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží fondán při pokojové teplotě až měsíc.

Poznámka

Hmotu můžeme zpracovávat i pomocí kuchyňského robotu tak, že uvařený sirup vlijeme do šlehací mísy a když zchladne na 50 °C, zpracováváme ho 10 - 12 minut středně vysokou rychlostí, dokud není bílý, hustý a neprůhledný. Dle potřeby ho pak ještě chvíli hněteme rukama. Několik příkladů obměn: Chceme-li si připravit čokoládový fondán, rozehřejeme 110 gramů tmavé čokolády a počkáme, až zchladne na pokojovou teplotu. Pak ji přidáme do 450 g fondánu a zpracováváme robotem, nebo rukama, dokud se čokoláda úplně nezapracuje. Kokosový fondán: Do 450 g fondánové hmoty zapracujeme jednu a půl lžičky kokosové příchuti, z takto ochucené hmoty děláme kuličky, které obalíme ve strouhaném slazeném kokosu. Oříškový fondán: Do 450 g hmoty zapracujeme 140 g ořechové pomazánky, nebo krému praliné. Z ochucené hmoty děláme kuličky, které obalíme v rozdrcených ořeších.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept