Tradiční fondán - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tradiční fondán
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | angina |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (33%) |
ID receptu: | 63817 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
785 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
155 g | Kukuřičný sirup |
120 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 54g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1,1mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kukuřičný sirup nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Tradiční fondán postup přípravy receptu:
1 | Do rendlíku o objemu 3,6 litru nalijeme vodu, světlý kukuřičný sirup a vsypeme krupicový cukr. Smícháme, ohříváme na středně velkém plameni a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Pak vlhkým štětcem setřeme roztok ze stěny rendlíku, abychom zabránili tvorbě krystalů. Když začne roztok vřít, vložíme do něj cukrářský teploměr. |
2 | Vaříme dále bez míchání, dokud nedosáhne sirup teploty 114 °C. Přelijeme sirup do zapékací mísy o rozměrech 23 x 33 cm, ale nestíráme ho ze stěn a dna rendlíku. Vložíme do sirupu teploměr a necháme teplotu klesnout bez míchání na 50 °C. |
3 | Plastovou stěrkou, nebo dřevěnou vařečkou začneme fondán míchat tak, aby dráha stěrky nebo vařečky tvořila osmičku. Pak z hmoty utvoříme uprostřed mísy hromádku a postup znovu zopakujeme. Původně průhledný a lepkavý sirup začne ztrácet lesk, stává se krémovitým a neprůhledným. Mícháme, dokud fondán neztuhne natolik, že další míchání je již obtížné. Dokonce se může začít drobit. Navlhčíme si ruce a utvoříme z fondánu kouli. Poprášíme pracovní desku moučkovým cukrem a hněteme fondán jako těsto na chleba, dokud není poddajný, hladký a ohebný. Chceme-li do hmoty přidat nějakou příchuť nebo potravinářské barvivo, kouli zploštíme a příchuť nebo barvu nakapeme do středu. Okraje hmoty přehneme přes příchuť nebo barvu a rukama hmotu zpracováváme, dokud není stejnoměrně ochucená nebo probarvená. Ruce a hmotu podle potřeby poprášíme moučkovým cukrem. Tímto postupem a s tímto množstvím surovin získáme 900 gramů fondánu. |
4 | Zabalíme fondán do potravinářské folie a necháme ho nejlépe přes noc odpočívat. V uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží fondán při pokojové teplotě až měsíc. |
Poznámka
Hmotu můžeme zpracovávat i pomocí kuchyňského robotu tak, že uvařený sirup vlijeme do šlehací mísy a když zchladne na 50 °C, zpracováváme ho 10 - 12 minut středně vysokou rychlostí, dokud není bílý, hustý a neprůhledný. Dle potřeby ho pak ještě chvíli hněteme rukama. Několik příkladů obměn: Chceme-li si připravit čokoládový fondán, rozehřejeme 110 gramů tmavé čokolády a počkáme, až zchladne na pokojovou teplotu. Pak ji přidáme do 450 g fondánu a zpracováváme robotem, nebo rukama, dokud se čokoláda úplně nezapracuje. Kokosový fondán: Do 450 g fondánové hmoty zapracujeme jednu a půl lžičky kokosové příchuti, z takto ochucené hmoty děláme kuličky, které obalíme ve strouhaném slazeném kokosu. Oříškový fondán: Do 450 g hmoty zapracujeme 140 g ořechové pomazánky, nebo krému praliné. Z ochucené hmoty děláme kuličky, které obalíme v rozdrcených ořeších.