Mátový fondán v čokoládě - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mátový fondán v čokoládě
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 75 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | angina |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (33%) |
ID receptu: | 63827 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
450 g | Čokoláda hořká |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
450 g | Fondán |
0,5 kávová lžička | Invertáza |
0,8 kávová lžička | Peprmintová příchuť |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 7,4mg |
Draslík | 194,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 16,1mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda hořká, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fondán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Invertáza, Peprmintová příchuť nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Mátový fondán v čokoládě postup přípravy receptu:
1 | Poprášíme si ruce a pracovní desku moučkovým cukrem. Důkladně prohněteme fondán s peprmintovou příchutí a invertázou. Utvoříme z fondánu 70 kuliček o průměru asi 1,5 cm. Kuličky pokládáme na plech, který jsme předtím vyložili pečicím papírem. každou kuličku mírně přimáčkneme, tím vytvoříme kolečka o průměru asi 2 cm. Plech dáme do chladničky a necháme bonbony ztuhnout. |
2 | Ztuhlé bonbony máčíme v temperované čokoládě, pak je necháme ztuhnout při pokojové teplotě. Když na některých prosvítá z čokolády fondán, namočíme je do čokolády znovu, protože náplň změkne a vytekla by. Když čokoláda úplně ztuhne, uložíme bonbony do vzduchotěsné nádoby a necháme je 4 - 5 dnů rozležet. |
3 | Po změknutí můžeme bonbony uchovávat ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 14 dní. |
Poznámka
Invertáza je přírodní enzym, který po přidání do bonbonů vyrobených z cukru, postupně štěpí molekuly cukru a tím způsobuje měknutí bonbonů. Invertáza působí během 4 - 10 ti dnů, proto je třeba tyto bonbony připravovat předem. Pokud bonbony neuchováváme v pokojové teplotě, ale v chladu, proces se zpomalí.