Jahodový sorbet - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jahodový sorbet
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 63831 |
Kategorie: | Sorbet |
Ingredience
1 ks | Citrony |
250 g | Cukr krupice |
500 g | Jahody zahradní |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 228,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 22,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 92,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Jahody zahradní, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Jahodový sorbet postup přípravy receptu:
1 | Z cukru a stejného dílu vody připravíme tzv. rozvar - vodu s cukrem v kastrůlku přivedeme k varu, aby se cukr rozpustil. Potom rozvar zchladíme. (Část cukru můžeme nahradit glukózou či fruktózou.) |
2 | Do rozvaru přidáme omyté rozmixované ovoce a šťávu vymačkanou z celého citronu. Pokud má ovoce drobná zrníčka, můžeme je po rozmixování ještě propasírovat - není to však nutné. Směs necháme vychladit ve strojku na zmrzlinu, nebo v nižší krabičce či kovové misce, a po vychladnutí dáme zmrazit do mrazničky. Občas směs promícháme, aby se netvořily větší ledové krystalky. |
Poznámka
Můžeme použít i jiné ovoce, např. maliny, borůvky.. Sorbet podáváme ozdobený čerstvým ovocem, mátou nebo meduňkou. Existuje ještě další trik, aby byl sorbet hladší. Mraženou směs vyklopíme z krabičky či misky, roztlučeme ji, vložíme do mixéru, vymixujeme dohladka. Pak ji přelijeme zpět do krabičky a dáme znovu zmrazit, nejlépe do druhého dne.