Valašské haferové knedlíky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 42 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Valašské haferové knedlíky
Valašské haferové knedlíky
Celkový čas: | 42 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 12 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 63899 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
450 g | Borůvky |
30 g | Cukr krupice |
150 g | Cukr moučkový |
20 g | Droždí |
80 g | Mák mletý |
150 g | Máslo čerstvé |
330 ml | Mléko polotučné |
750 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 68g |
---|---|
Cholesterol | 175,9mg |
Draslík | 400,2mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 202,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,9mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 44,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mák mletý, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Valašské haferové knedlíky postup přípravy receptu:
1 | Droždí rozmícháme s krupicovým cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka, promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. |
2 | V míse dobře promícháme mouku, vejce, špetku soli, zbytek vlažného mléka a kvásek. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme vykynout. |
3 | Vykynuté těsto rozválíme na silnější plát a rozkrájíme na čtverce. Na každý čtverec těsta dáme omyté, okapané borůvky (mohou být i oslazené cukrem), dobře zabalíme a necháme znovu kynout. |
4 | Vykynuté knedlíky opatrně vkládáme do vroucí mírně osolené vody a podle velikosti vaříme 10-12 minut. Během vaření každý knedlík obrátíme. |
5 | Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a ihned propíchneme vidličkou, aby z nich mohla uniknout pára a nesrazily se. |
6 | Při podávání knedlíky sypeme moučkovým cukrem, mletým mákem a přeléváme je rozpuštěným máslem. |