Bliny se zakysanou smetanou a kaviárem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bliny se zakysanou smetanou a kaviárem
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 63900 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Citrony |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Droždí |
2 polévková lžíce | Kaviár |
1 ks | Kopr čerstvý |
30 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko plnotučné |
200 g | Mouka pohanková |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
200 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 190,5mg |
Draslík | 286,4mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 560,8mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,1mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 399,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Droždí, Kaviár, Kopr čerstvý, Sůl, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pohanková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bliny se zakysanou smetanou a kaviárem postup přípravy receptu:
1 | Do vlažného mléka přidáme droždí, lžičku cukru a rozmícháme. Osolíme, přisypeme pohankovou mouku, přidáme žloutek a znovu promícháme. |
2 | Z bílku vyšleháme tuhý sníh a zlehka přimícháme k těstu. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout - bude kynout 15-20 minut, mělo by zdvojnásobit svůj objem. |
3 | Rozehřejeme lívanečník nebo větší pánev, vymažeme máslem (nebo olejem) a smažíme lívance (na pánvi pečeme malé placičky). Opékáme je z obou stran dozlatova. |
4 | Bliny podáváme teplé, s lžící zakysané smetany a trochou kaviáru. |
5 | Ozdobíme plátkem omytého citronu a snítkou kopru. |
Poznámka
K doplnění se hodí například tatarák z lososa nebo uzená ryba. Bliny můžeme podávat i nasladko - např. s trochou zavařeniny a tvarohu.