Jednoduchý recept

Tradiční vídeňský řízek

  • Rakousko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 21 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 6 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (17%)
ID receptu: 63907

Ingredience

3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
150 g Máslo čerstvé
5 polévková lžíce Strouhanka
1 kávová lžička Sůl
600 g Telecí kýta
2 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

27% Kalorie 529 kcal
Kilojoule 2 211kJ
2% Sacharidy 7 g
52% Tuky 39 g
20% Sodík 408 mg
65% Bílkoviny 36 g

Tradiční vídeňský řízek postup přípravy receptu:

1

Maso z telecí kýty, nejlépe z ořechu, nakrájíme nejprve na tloušťku asi 2 cm, ale nedokrojíme až do konce. Teprve druhý řez ve stejné tloušťce dokončíme tak, aby se maso oddělilo. Plátky masa rozevřeme jako knihu, opatrně je rozklepeme do tenka a nožem nakrojíme blanky, případně i okraje masa, aby se řízky během smažení nekroutily.

2

Maso z obou stran osolíme a potom obalíme v trojobalu: nejdříve v hladké mouce, potom v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Přepuštěné máslo (to připravíme tak, že máslo zvolna zahříváme v kastrůlku, dokud se syrovátka neoddělí od tuku: syrovátka klesne ke dnu a nahoře zůstane jen čistý mléčný tuk) rozehřejeme v pánvi a řízky v něm z obou stran pozvolna smažíme dozlatova – asi 3 minuty z každé strany. Usmažené řízky vyjmeme na papírovou utěrku nebo ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.

Poznámka

Podáváme s citronem a lehkým bramborovým salátem nebo bramborovou kaší, vhodný je i okurkový salát.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept