Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 100 minut
Doba přípravy: 70 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (0%)
ID receptu: 63913
Kategorie: Bonbony, čokolády, karamely

Ingredience

110 g Čokoláda mléčná dia
390 g Cukr krupice
2 polévková lžíce Kukuřičný sirup
39 g Máslo čerstvé
310 g Mléko zahuštěné slazené
110 g Ořechy pekanové
0,5 kávová lžička Sůl
1 polévková lžíce Tresť vanilková
235 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

22% Kalorie 424 kcal
Kilojoule 1 776kJ
17% Sacharidy 62 g
25% Tuky 19 g
3% Sodík 52 mg
9% Bílkoviny 5 g

Čokoládové fudge postup přípravy receptu:

1

Alobalem vyložíme zapékací mísu o rozměrech 20 x 20 cm a alobal postříkáme olejem ve spreji.

2

235 ml vody vlijeme do rendlíku o objemu 3,6 litru, přidáme cukr, světlý kukuřičný sirup a sůl, mícháme na středně silném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčíme štětec a setřeme roztok ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Přivedeme k varu a do sirupu vmícháme slazené kondenzované mléko.

3

Směs znovu přivedeme k varu a vložíme do ní cukrářský teploměr. nemícháme a zahřejeme na 114 °C. Odstavíme rendlík a směs v něm posypeme nadrobno nakrájenou neslazenou čokoládou, pokapeme vanilkovou příchutí, navrch nasypeme na kostičky nakrájené máslo, ale nemícháme! Vše necháme ležet na povrchu, protože kdybychom hmotu hned promíchali, vytvořily by se v ní cukrové krystaly a fudge by bylo zrnité. Necháme hmotu v rendlíku zcela vychladnout, aniž bychom rendlíkem nějak pohybovali.

4

Když směs vychladne na 49 °C, vyjmeme teploměr a začneme vařečkou energicky hmotu míchat. Ze začátku bude lesklá a hustá, na povrchu s vrstvou másla. Jak se však začne máslo zapracovávat, hmota se stane méně lesklou. Po pěti až deseti minutách míchání už bude mít matný vzhled čokoládové polevy a fudge začne tuhnout, proto rychle přidáme nahrubo nakrájené vlašské, nebo pekanové ořechy, do hmoty je vmícháme a hmotu přelijeme do připravené pečicí mísy a uhladíme ji.

5

Necháme tuhnout při pokojové teplotě asi 45 minut, poté fudge opatrně vyklopíme, zbavíme alobalu a pokrájíme na čtverečky o stranách asi 2,5 cm. Tímto způsobem získáme 740 gramů bonbonů. Jednotlivě je pečlivě zabalíme do potravinářské folie a uchováváme je ve vzduchotěsné nádobě, kde nám fudge vydrží až měsíc. Fudge podáváme když dojde do pokojové teploty.

Poznámka

Fudge nemusíme docela namáhavě míchat ručně, můžeme použít tyčový mixér, tak, že po dosažení 114 °C dáme hmotu do velké mísy, ale neseškrabujeme ji ze stěny, ani ze dna rendlíku. Přidáme máslo, čokoládu a vanilkovou příchuť, necháme bez míchání vychladnout na 49 °C tak, jak je popsáno v receptu. Pak zpracováváme fudge hnětacím nástavcem na nízkou až střední rychlost, bude husté a matné během pěti minut.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept