Fudge Red Velvet - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Fudge Red Velvet
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63916 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
880 g | Cukr krupice |
225 g | Cukr moučkový |
40 g | Kakao - prášek |
80 g | Kukuřičný sirup |
150 g | Máslo čerstvé |
470 ml | Mléko - podmáslí |
2 kávová lžička | Potravinářská barva |
0,5 kávová lžička | Soda jedlá |
1,2 kávová lžička | Sůl |
55 g | Sýr krémový |
2,5 kávová lžička | Tresť vanilková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 94g |
---|---|
Cholesterol | 20,0mg |
Draslík | 59,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 61,6mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Kakao - prášek, Soda jedlá, Sůl, Sýr krémový, Tresť vanilková mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko - podmáslí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kukuřičný sirup, Potravinářská barva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Fudge Red Velvet postup přípravy receptu:
1 | Alobalem vyložíme zapékací mísu o rozměrech 20 x 20 cm a alobal postříkáme olejem ve spreji. |
2 | Do hrnce o objemu nejméně 5,4 litru vlijeme podmáslí, světlý kukuřičný sirup, přidáme krupicový cukr, jedlou sodu a sůl, vše promícháme a na středně silném ohni šleháme, dokud směs nezačne vřít, hodně bublat a cukr se nerozpustí. Navlhčeným štětcem setřeme hmotu ze stěny hrnce, tím zabráníme tvorbě krystalů, do krnce vložíme cukrářský teploměr. Bez míchání zahřejeme na 115 °C. |
3 | Odstavíme hrnec, na směs nasypeme na kostičky nakrájené máslo 110 g ), pokapeme vanilkovou příchutí a červenou gelovou potravinářskou barvou, ale nemícháme! Vše necháme ležet na povrchu směsi, kdybychom míchali, začnou se tvořit krystaly a fudge by se stalo zrnitým. Necháme je vychladit na teplotu 46 °C, bez toho, že bychom s hrncem a hmotou v něm jakkoli pohybovali. |
4 | Vyjmeme teploměr a začneme hmotu intenzivně míchat vařečkou. Ze začátku bude lesklá a hustá, na povrchu s vrstvou másla. Jak se však začne máslo zapracovávat, hmota se stane méně lesklou. Po patnácti až dvaceti minutách míchání už bude mít matný vzhled polevy a fudge začne tuhnout, proto hmotu rychle přelijeme do připravené pečicí mísy a uhladíme ji. |
5 | V míse mixéru připravíme vrchní vrstvu. Smícháme 40 gramů změklého másla, smetanový sýr a lžičku vanilkové příchuti, šleháme středně vysokou rychlostí, dokud ve hmotě nezůstanou žádné kousky másla a hmota není nadýchaná. Přidáme 225 gramů moučkového cukru a špetku soli, nízkou rychlostí šleháme, až do zapracování cukru. Uvolníme hmotu od stěn a ode dna mísy, našleháme. Poté hmotu naneseme na fudge a uhladíme ji. Povrch můžeme posypat červeným zdobením a uložíme na hodinu chladnout do chladničky. Ztuhlé a vychlazené fudge vyjmeme ze zapékací mísy, odstraníme alobal a nakrájíme na čtverečky 2,5 x 2,5 cm. Tímto postupem jsme získali 1065 gramů bonbonů, které uchované v chladničce ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 2 týdny. Před podáváním necháme fudge dojít do pokojové teploty. |
Poznámka
Fudge nemusíme míchat ručně, můžeme použít tyčový mixér, tak, že po dosažení 115 °C dáme hmotu do velké mísy, ale neseškrabujeme ji ze stěny, ani ze dna hrnce. Přidáme máslo, červené barvivo a vanilkovou příchuť, necháme bez míchání vychladnout na 46 °C tak, jak je popsáno v receptu. Pak zpracováváme fudge hnětacím nástavcem na nízkou až střední rychlost, bude husté a matné během deseti až dvanácti minut.