Fudge mátové - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Fudge mátové
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 75 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63919 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
280 g | Čokoláda hořká |
100 g | čokoládovomátové sušenky |
440 g | Cukr krupice |
110 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Mátová příchuť |
170 g | Salko |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 8,8mg |
Draslík | 0,6mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda hořká, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny čokoládovomátové sušenky, Mátová příchuť, Salko nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Fudge mátové postup přípravy receptu:
1 | Alobalem vyložíme zapékací mísu o rozměrech 20 x 20 cm, alobal postříkáme olejem ve spreji. |
2 | Do středně velkého rendlíku nalijeme odtučněné kondenzované mléko, přidáme cukr a sůl a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčeným štětcem setřeme směs ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Přivedeme směs k varu, vložíme do ní cukrářský teploměr a zahříváme až na teplotu 110 °C. Odstavíme rendlík, přidáme do něj nakrájenou tmavou čokoládu, kostičky másla a peprmintovou příchuť, mícháme dokud se máslo a čokoláda nerozehřejí. |
3 | Fudge přendáme do mísy a elektrickým hnětačem zapnutém na nízkou rychlost zpracováváme asi 5 minut, dokud není hladké a husté. |
4 | Vmícháme do hmoty tři čtvrtiny čokoládovomátových, nahrubo nakrájených sušenek a hmotu přelijeme do připravené mísy s alobalem a rozetřeme ji do stejnoměrně vysoké vrstvy. Povrch posypeme zbytkem kousků sušenek. |
5 | Mísu uložíme ke ztuhnutí na 3 hodiny do chladničky, nebo ji necháme přes noc při pokojové teplotě, poté z mísy fudge vyjmeme a odstraníme alobal. Nakrájíme fudge na kousky 2,5 x 2,5 cm, pečlivě je zabalíme a v uzavřené vzduchotěsné nádobě uložíme do chladničky, kde nám vydrží až měsíc. Získali jsme asi 1130 gramů vynikajících bonbonů se svěží příchutí, které před podáváním necháme dojít do pokojové teploty. |