Fudge s karamelkami a oříšky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Fudge s karamelkami a oříšky
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63920 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
125 g | Arašídová pomazánka |
210 g | Arašídy |
390 g | Bonbóny karamelové |
670 g | Čokoláda hořká |
1,5 polévková lžíce | Kukuřičný sirup |
55 g | Máslo čerstvé |
30 g | Rýžové křupky |
390 g | Salko |
45 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 7,1mg |
Draslík | 82,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 8,2mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bonbóny karamelové, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Arašídová pomazánka, Arašídy, Čokoláda hořká, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kukuřičný sirup, Rýžové křupky, Salko nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Fudge s karamelkami a oříšky postup přípravy receptu:
1 | Alobalem vyložíme zapékací mísu o rozměrech 23 x 23 cm, alobal postříkáme olejem ve spreji. |
2 | Do mísy, vhodné pro vložení do mikrovlnné trouby, vlijeme slazené kondenzované mléko, přidáme tři čtvrtiny nadrobno nakrájené tmavé čokolády, máslo, 70 gramů arašídové pomazánky a sůl. Promícháme a mísu vložíme na minutu do mikrovlnné trouby a znovu zamícháme. Pokud ve směsi zůstaly kousky nerozpuštěné čokolády, zapneme mikrovlnnou troubu na dalších dvacet vteřin, znovu zamícháme a případně přidáme dalších dvacet vteřin. Vmícháme do hmoty rýžové křupinky a hmotu urovnáme do připravené mísy s alobalem. Uhladíme povrch a na půl hodiny mísu uložíme do chladničky. |
3 | Mezitím se pustíme do přípravy oříškového karamelu. Vybalíme měkké karamely, dáme je do mísy vhodné pro mikrovlnnou troubu a v půlminutových intervalech je zahříváme, dokud se nerozehřejí. Pak přidáme nahrubo nakrájené solené arašídy, které mícháme, dokud nejsou zcela pokryté karamelem. Nalijeme karamel na vrstvu fudge a uhladíme. Na dvacet minut uložíme mísu do chladničky a mezitím si připravíme čokoládovo-arašídovou polevu. Zbylou arašídovou pomazánku, zbývající čokoládu a kukuřičný sirup zahřejeme na 30 vteřin v mikrovlnné troubě a promícháme. Pokračujeme po dalších 30 ti vteřinách, dokud se čokoláda nerozehřeje. Přidáme smetanu ohřátou na pokojovou teplotu a šleháme, dokud není poleva lesklá a hladká. |
4 | Nalijeme čokoládovou polevu na vrstvu oříškového karamelu a uhladíme. Mísu pak vložíme alespoň na 45 minut do chladničky. |
5 | Vyjmeme ztuhlé fudge z mísy a odstraníme z něj alobal. Získali jsme asi 1570 gramů výborného fudge. Nakrájíme je velkým ostrým nožem na kostičky 2,5 x 2,5 cm, bonbony pečlivě zabalíme a v uzavřené vzduchotěsné nádobě je uložíme do chladničky. Takto nám vydrží až týden, poté rýžové křupinky rozměknou. Bonbony nepodáváme ihned po vyjmutí z chladničky, necháme je dojít do pokojové teploty. |