Recept

Mátové lanýže v čokoládě

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 100 minut
Doba přípravy: 80 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (0%)
ID receptu: 63931
Kategorie: Bonbony, čokolády, karamely

Ingredience

335 g Čokoláda bílá
455 g Čokoláda hořká
100 g čokoládové zdobení
1 polévková lžíce Cukr moučkový
55 g Máslo čerstvé
55 g Poleva na bonbony
0,1 kávová lžička Potravinářská barva
80 ml Smetana 33% (šlehačka)
0,5 kávová lžička Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

35% Kalorie 684 kcal
Kilojoule 2 864kJ
18% Sacharidy 64 g
60% Tuky 45 g
5% Sodík 98 mg
13% Bílkoviny 7 g

Mátové lanýže v čokoládě postup přípravy receptu:

1

Do rendlíku dáme smetanu ke šlehání, na středně silném ohni ji přivedeme k varu a rendlík ihned odstavíme. Přidáme nadrobno nakrájenou bílou čokoládu a půl lžičky soli, šleháme, dokud se čokoláda nerozehřeje a směs bude velmi hustá. Přidáme do ní máslov pokojové teplotě a znovu šleháme, dokud není ganache lesklá a hladká. Vešleháme do ní jednu až dvě kapky zeleného potravinářského barviva, šleháme a eventuálně přidáme ještě kapku barviva, dokud nedosáhneme mátové barvy, která se nám líbí. Pak přidáme půl lžičky peprmintové příchuti a ochutnáme, když nám chuť nevyhovuje, můžeme opatrně příchuť přidávat. Chceme-li, aby bonbony měly výraznou mátovou chuť, můžeme přidat ještě až půl lžičky příchuti. Prošleháme a ganache dáme do středně velké mísy, přitiskneme na ni potravinářskou folii a necháme chladnout při pokojové teplotě.

2

Do vychladlé hmoty vmícháme čokoládové čočky a uložíme ji asi na dvě hodiny do chladničky. Pomocí porcovačky - dávkovacích kleští o průměru 2,5 cm tvoříme kopečky, které odkládáme na pečicí papír a rukama je zakulatíme do kuliček tak, že si poprášíme ruce moučkovým cukrem a každou kuličku válíme v dlaních, dokud nebude dokonale kulatá. Takto vyrobíme cca 36 kuliček. Kuličky - lanýže necháme oschnout a přes noc ztuhnout v chladnější místnosti.

3

Za pomoci nástrojů na namáčení, lanýže namáčíme do temperované tmavé čokolády a když jsou všechny lanýže namočené, rozehřejeme zeleně obarvenou bílou čokoládu nebo zelenou polevu na bonbony a lanýže jí pokapeme náhodnými tenkými čarami nebo víry - dobře se dělají třeba pomocí vidličky. Necháme čokoládu zcela ztuhnout a uložíme lanýže do vzduchotěsné nádoby. V chladničce nám lanýže vydrží až 14 dní, po vyjmutí z chladničky ihned nepodáváme, ale necháme bonbony dojít do pokojové teploty.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept