Lanýže s lískovými oříšky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lanýže s lískovými oříšky
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63933 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
455 g | Čokoláda hořká |
200 g | Nutella |
149 g | Oplatky kakaové |
170 g | Ořechy lískové pražené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 320,9mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 25,9mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,6mg |
Vitamín E | 6,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ořechy lískové pražené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda hořká, Nutella, Oplatky kakaové mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lanýže s lískovými oříšky postup přípravy receptu:
1 | Najemno nakrájíme asi 130 gramů pražených lískových oříšků a zbývajících asi dvacet oříšků ponecháme v celku. |
2 | Nahrubo rozmixujeme oplatky plněné čokoládovým krémem, nebo je můžeme uzavřené v plastovém sáčku rozdrtit válečkem. Oplatkovou drť vsypeme do mísy a promícháme s čokoládovo-lískooříškovou pomazánkou. Na hmotu přitiskneme potravinářskou folii a hmotu na zhruba dvě hodiny uložíme do chladničky tak, aby byla pevná na tvarování kopečků. Pomocí porcovačky - dávkovacích kleští o průměru 2,5 cm tvoříme z hmoty kuličky, do každé kuličky vtlačíme celý lískový oříšek a rukama kuličku dokonale zakulatíme. Takto vyrobíme dvacet kuliček. Naskládáme je na pečicí papír, obalíme v nakrájených lískových oříšcích, poválíme je v dlaních, abychom oříšky zatlačili do hmoty a uložíme je do chladničky. Když ztuhnou, měly by být velmi pevné. |
3 | Pomocí vhodného nástroje jednotlivé bonbony namáčíme v rozehřáté temperované čokoládě a dokud je čokoláda ještě vlhká, posypeme kuličky lískovými oříšky, které nám zbyly z předchozího kroku. Bonbony necháme zcela ztuhnout, pak je uložíme a uzavřeme ve vzduchotěsné nádobě. V chladničce nám vydrží až dva týdny. Po vyjmutí z chladničky ihned nepodáváme, počkáme až dojdou do pokojové teploty. |