Lanýže s jahodami a octem aceto balsamico - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lanýže s jahodami a octem aceto balsamico
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63938 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
15 ml | Balsamico ocet |
340 g | Čokoláda bílá |
450 g | Čokoláda mléčná |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
15 g | Jahody sušené |
225 g | Jahody zahradní |
30 g | Máslo čerstvé |
0,1 kávová lžička | Potravinářská barva |
15 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 28,4mg |
Draslík | 376,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 125,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,8mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Balsamico ocet, Čokoláda bílá, Čokoláda mléčná, Cukr moučkový, Jahody zahradní mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Jahody sušené, Potravinářská barva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Lanýže s jahodami a octem aceto balsamico postup přípravy receptu:
1 | 225 gramů čerstvých, nebo mražených jahod zahříváme v rendlíku na středně silném ohni, dokud nezačnou měknout a nepustí šťávu. Jahody i se šťávou rozmixujeme a jemným sítem protlačíme, a podle toho, jak byly šťavnaté, získáme 140 - 180 g protlaku. |
2 | Přivedeme jahodový protlak k varu a svaříme ho za stálého míchání na mírném ohni na 70 gramů. Přimícháme smetanu ke šlehání a lžíci octa aceto balsamico, znovu přivedeme k varu. |
3 | Nadrobno nakrájíme 340 gramů bílé čokolády, vsypeme ji do středně velké misky a přelijeme jahodovým protlakem se smetanou a octem. Asi minutu necháme odstát, aby čokoláda změkla a potom hmotu šleháme, dokud není čokoláda rozehřátá. Hmota bude velmi hustá. Zapracujeme do ní máslo pokojové teploty, přidáme 1 - 2 kapky růžového potravinářského barviva. Hmotu zakryjeme potravinářskou folií a necháme ji chladnout na pokojovou teplotu. |
4 | Hmotu ganache uložíme asi na dvě hodiny ztuhnout do chladničky. Po ztuhnutí z hmoty dávkovacími kleštěmi ( porcovačkou ) o průměru 2,5 cm vytvoříme kuličky, které odkládáme na pečicí papír, poprášíme si ruce moučkovým cukrem a v dlaních kuličky válíme až budou dokonale kulaté, pak je necháme ztuhnout a oschnout v přes noc v chladnější místnosti. |
5 | Lanýže namáčíme do mléčné, rozehřáté temperované čokolády ( 450 g. ) Dokud je čokoláda ještě měkká, poprášíme každý bonbon velkou špetkou nakrájených mrazem sušených jahod. V chladničce, v uzavřené vzduchotěsné nádobě nám lanýže vydrží až dva týdny. Po vyjmutí z chladničky ihned nepodáváme, ale necháme bonbony dojít do pokojové teploty. |