Recept

Lanýže s jahodami a octem aceto balsamico

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 110 minut
Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (0%)
ID receptu: 63938
Kategorie: Bonbony, čokolády, karamely

Ingredience

15 ml Balsamico ocet
340 g Čokoláda bílá
450 g Čokoláda mléčná
1 polévková lžíce Cukr moučkový
15 g Jahody sušené
225 g Jahody zahradní
30 g Máslo čerstvé
0,1 kávová lžička Potravinářská barva
15 ml Smetana 33% (šlehačka)

Nutriční hodnoty jedné porce

29% Kalorie 580 kcal
Kilojoule 2 427kJ
17% Sacharidy 63 g
46% Tuky 34 g
4% Sodík 83 mg
13% Bílkoviny 7 g

Lanýže s jahodami a octem aceto balsamico postup přípravy receptu:

1

225 gramů čerstvých, nebo mražených jahod zahříváme v rendlíku na středně silném ohni, dokud nezačnou měknout a nepustí šťávu. Jahody i se šťávou rozmixujeme a jemným sítem protlačíme, a podle toho, jak byly šťavnaté, získáme 140 - 180 g protlaku.

2

Přivedeme jahodový protlak k varu a svaříme ho za stálého míchání na mírném ohni na 70 gramů. Přimícháme smetanu ke šlehání a lžíci octa aceto balsamico, znovu přivedeme k varu.

3

Nadrobno nakrájíme 340 gramů bílé čokolády, vsypeme ji do středně velké misky a přelijeme jahodovým protlakem se smetanou a octem. Asi minutu necháme odstát, aby čokoláda změkla a potom hmotu šleháme, dokud není čokoláda rozehřátá. Hmota bude velmi hustá. Zapracujeme do ní máslo pokojové teploty, přidáme 1 - 2 kapky růžového potravinářského barviva. Hmotu zakryjeme potravinářskou folií a necháme ji chladnout na pokojovou teplotu.

4

Hmotu ganache uložíme asi na dvě hodiny ztuhnout do chladničky. Po ztuhnutí z hmoty dávkovacími kleštěmi ( porcovačkou ) o průměru 2,5 cm vytvoříme kuličky, které odkládáme na pečicí papír, poprášíme si ruce moučkovým cukrem a v dlaních kuličky válíme až budou dokonale kulaté, pak je necháme ztuhnout a oschnout v přes noc v chladnější místnosti.

5

Lanýže namáčíme do mléčné, rozehřáté temperované čokolády ( 450 g. ) Dokud je čokoláda ještě měkká, poprášíme každý bonbon velkou špetkou nakrájených mrazem sušených jahod. V chladničce, v uzavřené vzduchotěsné nádobě nám lanýže vydrží až dva týdny. Po vyjmutí z chladničky ihned nepodáváme, ale necháme bonbony dojít do pokojové teploty.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept