Recept

Pravé vanilkové marshmallows

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 145 minut
Doba přípravy: 120 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (0%)
ID receptu: 63948
Kategorie: Bonbony, čokolády, karamely

Ingredience

390 g Cukr krupice
110 g Cukr moučkový
155 g Kukuřičný sirup
0,3 kávová lžička Sůl
70 g Vaječný bílek slepičí
30 g Vanilková pasta
235 ml Voda pitná
20 g Želatina

Nutriční hodnoty jedné porce

10% Kalorie 204 kcal
Kilojoule 853kJ
14% Sacharidy 50 g
0% Tuky 0 g
2% Sodík 36 mg
4% Bílkoviny 2 g

Pravé vanilkové marshmallows postup přípravy receptu:

1

Alobalem, nebo potravinářskou folií vyložíme pekáč o rozměrech 23 x 23 cm. Postříkáme olejem ve spreji.

2

Bílky pokojové teploty ze dvou velkých vajec vlijeme do mísy robotu s nasazenou šlehací metlou.

3

Nalijeme 120 ml studené vody do misky, přidáme neochucenou práškovou želatinu, promícháme a necháme želatinu nabobtnat, ideálně by se všechna voda měla vstřebat.

4

Do středně velkého rendlíku s těžkým dnem nalijeme 115 ml vody, přidáme krupicový cukr, sůl a světlý kukuřičný sirup. Mícháme na středně velkém ohni, dokud není cukr rozpuštěný. Navlhčíme štětec a setřeme sirup ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů, do rendlíku vložíme cukrářský teploměr. Bez míchání sirup zahřejeme na 127 °C, to bude trvat 10 -15 minut. Mezitím v mikrovlnné troubě zahřejeme želatinu ( asi 20 vteřin ), aby byla tekutá. Když sirup dosáhne teploty 118 °C, začínáme šlehat bílky v robotu střední rychlostí. Sníh z bílků musí být dostatečně pevný a mělo by z něj být možné vytahovat špičky asi ve chvíli, kdy sirup dosáhne 127 °C.

5

Odstavíme rendlík a tekutou želatinu opatrně vešleháme do sirupu. Ze směsi bude odcházet pára a bude bublat, pozor na opaření! Nemá-li náš rendlík hubičku, přelijeme sirup do do nádoby, která ji má, aby se snadněji přeléval do mísy robotu. Zpomalíme rychlost šlehání na nízkou a za chodu horký cukerný roztok pomalu přiléváme do sněhu z bílků. Naléváme, pokud možno, k okraji mísy, aby ho metla nezachytila a aby se nerozstříkl. Když je všechen sirup v míse, zvyšujeme postupně rychlost šlehání až na středně velkou rychlost. Šleháme, dokud není hmota velmi hustá, neprůhledná a lesklá. Doba šlehání závisí na typu šlehače, asi 8 - 10 minut. Když metlu zdvihneme, hmota by z ní měla pomalu stékat v podobě silné stuhy. Nyní přidáme vanilkovou pastu a dalších 20 vteřin šleháme.

6

Nalijeme hmotu do pekáče, urovnáme ji do stejnoměrné vrstvy a necháme při pokojové teplotě zcela ztuhnout, to trvá zhruba 8 hodin.

7

Povrch marshmallow a pracovní plochu poprášíme moučkovým cukrem, blok hmoty marshmallow vyklopíme poprášenou stranou dospod na pracovní plochu a odstraníme potravinářskou folii nebo alobal. Poprášíme velký kuchařský nůž moučkovým cukrem a nakrájíme hmotu na dlouhé a tenké pruhy. Občas musíme nůž očistit a znovu poprášit, jinak se na něj může hmota lepit. Rozdělíme pruhy na čtverečky, obalíme je moučkovým cukrem, aby se neslepily. Takto jsme vyrobili asi 615 gramů vanilkových marshmallows, které v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě vydrží až 14 dní.

Poznámka

Vanilkovou pastu můžeme nahradit jinou příchutí, místo vanilkové pasty přidáme 1 - 2 lžičky zvolené příchuti.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept