Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 105 minut
Doba přípravy: 80 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (0%)
ID receptu: 63953
Kategorie: Bonbony, čokolády, karamely

Ingredience

310 g Bohemia Arašídy solené
335 g Cukr krupice
225 g Kukuřičný sirup
15 g Máslo čerstvé
7 g Soda jedlá
1 kávová lžička Sůl
2 kávová lžička Tresť vanilková
120 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

11% Kalorie 218 kcal
Kilojoule 911kJ
7% Sacharidy 25 g
15% Tuky 11 g
9% Sodík 180 mg
9% Bílkoviny 5 g

Arašídové zlomky postup přípravy receptu:

1

Silikonovou podložku, nebo dlouhý pruh alobalu položíme na pracovní desku, alobal důkladně postříkáme olejem ve spreji.

2

Do středně velkého rendlíku s těžkým dnem dáme vodu, cukr a kukuřičný sirup, mícháme na středně silném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčíme štětec a setřeme sirup ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Vložíme do rendlíku cukrářský teploměr.

3

Za občasného míchání sirup zahřejeme až na 127 °C. Přidáme pražené solené arašídy, máslo a sůl, mícháme, dokud se arašídy lepkavým sirupem neobalí. Po přidání arašídů teplota klesne. Výsledná hmota musí být velmi hustá. Pokračujeme v ohřívání, za stálého míchání až do teploty 146 °C. Hmota musí být zlatohnědá a bude vonět po karamelu a arašídech. Při teplotě 146 °C odstavíme rendlík, vyjmeme teploměr a vmícháme jedlou sodu a vanilkovou příchuť. Hmota začne pěnit, musíme ji energicky, ale opatrně míchat.

4

Nalijeme hmotu na pracovní plochu s alobalem, nebo silikonovou podložkou, lžící nebo paletkou ji rozetřeme do stejnoměrné vrstvy. Několik minut necháme chladnout, ne příliš dlouho, hmota musí zůstat ohebná. Před následujícím krokem si navlékneme cukrářské, nebo latexové rukavice pro práci s potravinami. Když rukavice nemáme, potřeme si ruce olejem a pracujeme velmi opatrně. Zasuneme prsty pod arašídovou hmotu a vytahujeme ji rukama na co nejtenčí plát ale tak, aby se nepřetrhla. Když ji oddělujeme od podložky, můžeme si pomoci nožem, nebo kovovou paletou. Opatrně hmotu vytahujeme, dokud neztuhne. Necháme ji zcela ztuhnout při pokojové teplotě, asi 30 minut a rukama ji nalámeme na nepravidelné úlomky, které uchováváme v uzavřené vzduchotěsné nádobě, nebo v uzavřeném plastovém sáčku při pokojové teplotě. Takto nám vydrží až 14 dní. Z uvedeného množství surovin získáme 1135 gramů arašídových zlomků.

Poznámka

Aby bylo cukroví ještě zajímavější, můžeme přidat trochu koření, například lžičku skořice současně s vanilkovou příchutí a jedlou sodou. Pikantní chuti dosáhneme přidáním lžičky mletých uzených chilli papriček ( chipotle )současně s jedlou sodou a vanilkovou příchutí.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept