Arašídové zlomky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Arašídové zlomky
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63953 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
310 g | Bohemia Arašídy solené |
335 g | Cukr krupice |
225 g | Kukuřičný sirup |
15 g | Máslo čerstvé |
7 g | Soda jedlá |
1 kávová lžička | Sůl |
2 kávová lžička | Tresť vanilková |
120 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 1,2mg |
Draslík | 0,5mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Soda jedlá, Sůl, Tresť vanilková, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Bohemia Arašídy solené , Kukuřičný sirup nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Arašídové zlomky postup přípravy receptu:
1 | Silikonovou podložku, nebo dlouhý pruh alobalu položíme na pracovní desku, alobal důkladně postříkáme olejem ve spreji. |
2 | Do středně velkého rendlíku s těžkým dnem dáme vodu, cukr a kukuřičný sirup, mícháme na středně silném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčíme štětec a setřeme sirup ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Vložíme do rendlíku cukrářský teploměr. |
3 | Za občasného míchání sirup zahřejeme až na 127 °C. Přidáme pražené solené arašídy, máslo a sůl, mícháme, dokud se arašídy lepkavým sirupem neobalí. Po přidání arašídů teplota klesne. Výsledná hmota musí být velmi hustá. Pokračujeme v ohřívání, za stálého míchání až do teploty 146 °C. Hmota musí být zlatohnědá a bude vonět po karamelu a arašídech. Při teplotě 146 °C odstavíme rendlík, vyjmeme teploměr a vmícháme jedlou sodu a vanilkovou příchuť. Hmota začne pěnit, musíme ji energicky, ale opatrně míchat. |
4 | Nalijeme hmotu na pracovní plochu s alobalem, nebo silikonovou podložkou, lžící nebo paletkou ji rozetřeme do stejnoměrné vrstvy. Několik minut necháme chladnout, ne příliš dlouho, hmota musí zůstat ohebná. Před následujícím krokem si navlékneme cukrářské, nebo latexové rukavice pro práci s potravinami. Když rukavice nemáme, potřeme si ruce olejem a pracujeme velmi opatrně. Zasuneme prsty pod arašídovou hmotu a vytahujeme ji rukama na co nejtenčí plát ale tak, aby se nepřetrhla. Když ji oddělujeme od podložky, můžeme si pomoci nožem, nebo kovovou paletou. Opatrně hmotu vytahujeme, dokud neztuhne. Necháme ji zcela ztuhnout při pokojové teplotě, asi 30 minut a rukama ji nalámeme na nepravidelné úlomky, které uchováváme v uzavřené vzduchotěsné nádobě, nebo v uzavřeném plastovém sáčku při pokojové teplotě. Takto nám vydrží až 14 dní. Z uvedeného množství surovin získáme 1135 gramů arašídových zlomků. |
Poznámka
Aby bylo cukroví ještě zajímavější, můžeme přidat trochu koření, například lžičku skořice současně s vanilkovou příchutí a jedlou sodou. Pikantní chuti dosáhneme přidáním lžičky mletých uzených chilli papriček ( chipotle )současně s jedlou sodou a vanilkovou příchutí.