Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 70 minut
Doba vaření: 15 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (0%)
ID receptu: 63955
Kategorie: Bonbony, čokolády, karamely

Ingredience

0,3 kávová lžička Citronová šťáva
225 g Čokoláda hořká
100 g Cukr krupice
15 g Cukr moučkový
30 g Kakao - prášek
15 g Máslo čerstvé
165 g Ořechy brazilské
0,5 kávová lžička Sůl
60 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

29% Kalorie 566 kcal
Kilojoule 2 369kJ
15% Sacharidy 54 g
52% Tuky 39 g
4% Sodík 81 mg
15% Bílkoviny 9 g

Balvany s para ořechy postup přípravy receptu:

1

Nejprve rozehřejeme troubu na 180 °C. Nepražená jádra para ořechů rozložíme na alobalem vyložený plech a deset minut ořechy pražíme, dvakrát je během pražení promícháme, abychom zabránili připálení.

2

Během pražení ořechů si připravíme karamel. Vlijeme vodu do rendlíku s těžkým dnem, přidáme krupicový cukr a citronovou šťávu a ohříváme za stálého míchání, dokud není cukr rozpuštěný. Navlhčíme štětec a setřeme roztok ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Do rendlíku vložíme cukrářský teploměr.

3

Sirup zahříváme bez míchání na 149 °C, to bude trvat 8 - 10 minut, sirup bude mít zlatohnědou barvu. Odstavíme rendlík a do sirupu přisypeme opražené para ořechy. Promícháváme, dokud se ořechy nepotáhnou sirupem. Osolíme půl lžičkou soli, přidáme máslo a znovu promícháme, ořechy by se měly snadno oddělovat od sebe. Vsypeme je zpátky na plech s alobalem, upravíme je na plechu tak, aby se navzájem nedotýkaly a při pokojové teplotě je necháme zcela vychladnout.

4

Po vychladnutí uložíme ořechy asi na 5 minut do chladničky a pak je vložíme do mísy. Nalijeme na ořechy polovinu připravené rozehřáté temperované čokolády a mícháme tak dlouho, dokud se ořechy čokoládou zcela neobalí. Ze začátku se utvoří velká hrouda, postupně se však ořechy začnou oddělovat. Když jsou ořechy dobře vychlazené, proces se urychlí. Uložíme mísu s ořechy v čokoládě na 5 minut do chladničky a pak je přelijeme druhou polovinou temperované čokolády. Mícháme tak dlouho, dokud se ořechy nerozdělí a nejsou zcela pokryté čokoládou.

5

Do velkého plastového sáčku s uzávěrem vsypeme kakao a moučkový cukr, smícháme, přidáme ořechy v čokoládě, uzavřeme sáček a protřepeme obsah.

6

Takto získaných cca 390 gramů bonbonů uložíme do vzduchotěsné nádoby, uzavřeme ji a uložíme v místnosti s pokojovou teplotou. Vydrží až měsíc.

Poznámka

Místo para ořechů můžeme použít třeba stejné množství celých mandlí, nebo oloupaných lískových oříšků. Vzhled bonbonů můžeme změnit tak, že je obalíme pouze v moučkovém cukru bez kakaa.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept