Kandovaná pomerančová kůra - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kandovaná pomerančová kůra
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63960 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
785 g | Cukr krupice |
80 g | Kukuřičný sirup |
4 ks | Pomeranče |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 176g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 292,7mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 360,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 85,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Pomeranče, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kukuřičný sirup nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kandovaná pomerančová kůra postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme čtyři velké pomeranče tak, že kůru nařízneme na čtvrtky až k dužině a opatrně je sloupneme, aby se nezlámaly a pak je nakrájíme na proužky široké 6 - 13 mm. Je-li kůra příliš silná, odstraníme část bílé vrstvy. Není to zcela nutné, ale po odstranění bílé vrstvy bude výsledná kandovaná kůra sladší. Výška hranolku kůry by měla být asi 6 mm. |
2 | Vložíme kůru do rendlíku a přelijeme ji studenou vodou. Přivedeme k varu a vodu slijeme. Kůru znovu přelijeme studenou vodou, znovu přivedeme k varu a slijeme, celý postup opakujeme ještě potřetí. Tímto procesem odstraníme z kůry velkou část hořkosti. |
3 | Do velkého hrnce vlijeme 940 ml vody, kukuřičný sirup, přidáme cukr a na středním ohni mícháme až do rozpuštění sirupu. Navlhčíme štětec a setřeme sirup ze stěny hrnce, tím zabráníme tvorbě krystalů. Přivedeme roztok k varu, ztlumíme plamen na mírný a do sirupu vsypeme pomerančovou kůru. Udržujeme teplotu těsně pod bodem varu asi 60 minut, dokud kůra nezprůhlední. Roztok nesmí vařit, aby nebyla kůra tuhá, několikrát ji promícháme, aby se vařila rovnoměrně. |
4 | Když jsou proužky kůry průhledné a měkké, odstavíme hrnec a necháme obsah při pokojové teplotě zcela vychladnout. Tímto způsobem jsme získali 280 gramů kandované pomerančové kůry. |
5 | Kandovanou kůru můžeme uchovávat v sirupu v uzavřené nádobě v chladničce, což je nejlepší způsob, pokud chceme mít kůru měkkou a vlhkou a přidávat ji do dalších pokrmů. Chceme-li pomerančovou kůru podávat jako bonbon, necháme ji oschnout na mřížce asi 30 minut, obalíme ji v krystalovém cukru, vrátíme ji na mřížku a necháme přes noc schnout při pokojové teplotě, aby byla na povrchu křupavá a uvnitř byla měkká. Pak ji můžeme namočit do čokolády. V uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží při pokojové teplotě až dva týdny. |
Poznámka
V tomto receptu pracujeme s pomerančovou kůrou, stejným způsobem můžeme použít třeba kůru ze dvou velkých grapefruitů nebo ze šesti citronů. Pokud chceme toto množství kůry ( 280 g )namáčet do temperované čokolády, bude nám stačit 335 gramů čokolády. Protože kůra je sama o sobě dost sladká, doporučuji použít tmavou čokoládu. Pokud máme kůru obalenou v krystalovém cukru, namočíme proužek do čokolády jen ze tří čtvrtin délky. Namočené kousky kůry odkládáme na silikonovou podložku, nebo alobal, kde necháme čokoládu ztuhnout. Pokud kůru uchováváme v sirupu, nejprve ji osušíme poťukáváním a pak necháme schnout v troubě předehřáté na 95 °C na roštu 30 minut. Poté můžeme kůru namáčet do čokolády. Chceme-li namáčet proužky celé, použijeme při namáčení vidličku, nebo jehlu.