Recept

Kandovaná pomerančová kůra

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 160 minut
Doba přípravy: 70 minut
Doba vaření: 90 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (0%)
ID receptu: 63960
Kategorie: Bonbony, čokolády, karamely

Ingredience

785 g Cukr krupice
80 g Kukuřičný sirup
4 ks Pomeranče
1,5 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

35% Kalorie 683 kcal
Kilojoule 2 857kJ
49% Sacharidy 176 g
0% Tuky 0 g
1% Sodík 14 mg
3% Bílkoviny 2 g

Kandovaná pomerančová kůra postup přípravy receptu:

1

Oloupeme čtyři velké pomeranče tak, že kůru nařízneme na čtvrtky až k dužině a opatrně je sloupneme, aby se nezlámaly a pak je nakrájíme na proužky široké 6 - 13 mm. Je-li kůra příliš silná, odstraníme část bílé vrstvy. Není to zcela nutné, ale po odstranění bílé vrstvy bude výsledná kandovaná kůra sladší. Výška hranolku kůry by měla být asi 6 mm.

2

Vložíme kůru do rendlíku a přelijeme ji studenou vodou. Přivedeme k varu a vodu slijeme. Kůru znovu přelijeme studenou vodou, znovu přivedeme k varu a slijeme, celý postup opakujeme ještě potřetí. Tímto procesem odstraníme z kůry velkou část hořkosti.

3

Do velkého hrnce vlijeme 940 ml vody, kukuřičný sirup, přidáme cukr a na středním ohni mícháme až do rozpuštění sirupu. Navlhčíme štětec a setřeme sirup ze stěny hrnce, tím zabráníme tvorbě krystalů. Přivedeme roztok k varu, ztlumíme plamen na mírný a do sirupu vsypeme pomerančovou kůru. Udržujeme teplotu těsně pod bodem varu asi 60 minut, dokud kůra nezprůhlední. Roztok nesmí vařit, aby nebyla kůra tuhá, několikrát ji promícháme, aby se vařila rovnoměrně.

4

Když jsou proužky kůry průhledné a měkké, odstavíme hrnec a necháme obsah při pokojové teplotě zcela vychladnout. Tímto způsobem jsme získali 280 gramů kandované pomerančové kůry.

5

Kandovanou kůru můžeme uchovávat v sirupu v uzavřené nádobě v chladničce, což je nejlepší způsob, pokud chceme mít kůru měkkou a vlhkou a přidávat ji do dalších pokrmů. Chceme-li pomerančovou kůru podávat jako bonbon, necháme ji oschnout na mřížce asi 30 minut, obalíme ji v krystalovém cukru, vrátíme ji na mřížku a necháme přes noc schnout při pokojové teplotě, aby byla na povrchu křupavá a uvnitř byla měkká. Pak ji můžeme namočit do čokolády. V uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží při pokojové teplotě až dva týdny.

Poznámka

V tomto receptu pracujeme s pomerančovou kůrou, stejným způsobem můžeme použít třeba kůru ze dvou velkých grapefruitů nebo ze šesti citronů. Pokud chceme toto množství kůry ( 280 g )namáčet do temperované čokolády, bude nám stačit 335 gramů čokolády. Protože kůra je sama o sobě dost sladká, doporučuji použít tmavou čokoládu. Pokud máme kůru obalenou v krystalovém cukru, namočíme proužek do čokolády jen ze tří čtvrtin délky. Namočené kousky kůry odkládáme na silikonovou podložku, nebo alobal, kde necháme čokoládu ztuhnout. Pokud kůru uchováváme v sirupu, nejprve ji osušíme poťukáváním a pak necháme schnout v troubě předehřáté na 95 °C na roštu 30 minut. Poté můžeme kůru namáčet do čokolády. Chceme-li namáčet proužky celé, použijeme při namáčení vidličku, nebo jehlu.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept