Zaječí stehna načerno - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zaječí stehna načerno
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 63962 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
70 g | Celer bulvový |
40 g | Cibule |
30 g | Máslo čerstvé |
50 g | Máslo přepuštěné |
70 g | Mrkev kořen |
1 špetka | Pepř černý mletý |
30 g | Perník |
70 g | Petržel kořen |
100 g | Povidla švestková |
2 ks | Rozmarýn čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Tymián čerstvý |
300 ml | Víno červené |
1 l | Vývar drůbeží |
4 ks | Zaječí stehna |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 10,2mg |
Draslík | 490,8mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 66,8mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Petržel kořen, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Perník, Povidla švestková, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Máslo přepuštěné, Zaječí stehna nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zaječí stehna načerno postup přípravy receptu:
1 | Očištěná zaječí stehna osolíme a opepříme. Dáme je do mísy, přidáme snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu. M9su přikryjeme a maso necháme odležet nejlépe až do druhého dne. |
2 | Ve větším kastrolu rozpustíme přepuštěné máslo a stehna na něm po všech stran opečeme. Vyjmeme a dáme stranou. |
3 | Na výpeku ze stehen orestujeme očištěnou, nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Zalijeme vínem, necháme ho vyvařit, potom přidáme švestková povidla, přilijeme vývar a promícháme. Do kastrolu vrátíme opečená stehna a zvolna je dusíme asi 2h do změknutí (maso můžeme dusit i v troubě, asi při 150 °C). |
4 | Měkké maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme a ještě propasírujeme přes jemný cedník. Nakonec ji zahustíme nastrouhaným perníkem a zašleháme do ní studené máslo. |
Poznámka
Podáváme například s houskovým knedlíkem, ozdobené snítkou rozmarýnu.