Recept

Bonbony Pâte de Fruit jahodovomátové

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 120 minut
Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (0%)
ID receptu: 63963
Kategorie: Bonbony, čokolády, karamely

Ingredience

15 ml Citronová šťáva
750 g Cukr krupice
900 g Jahody zahradní
100 g Kukuřičný sirup
0,5 kávová lžička Kyselina citronová
25 ks Máta
15 g Pektin
1 kávová lžička Vápenná voda

Nutriční hodnoty jedné porce

28% Kalorie 562 kcal
Kilojoule 2 350kJ
40% Sacharidy 143 g
1% Tuky 1 g
1% Sodík 16 mg
5% Bílkoviny 3 g

Bonbony Pâte de Fruit jahodovomátové postup přípravy receptu:

1

Do mrazničky dáme chladit talířek.

2

Olejem ve spreji vystříkáme pekáč o rozměrech 20 x 20 cm a vyložíme ho potravinářskou folií, kterou zatlačíme do rohů a necháme ji přečnívat přes okraj.

3

Čerstvé jahody omyjeme a odstraníme z nich kalichy, rozmixujeme asi 25 mátových lístků nadrobno, do mixéru přidáme jahody a důkladně rozmixujeme.

4

Protlak procedíme, tím odstraníme semena a kousky mátových lístků. Odvážíme 500 gramů protlaku, zbytek odložíme a použijeme jinak.

5

Do misky dáme 50 gramů krupicového cukru, 15 gramů citrusového pektinu ( viz poznámka )a smícháme. Vápennou vodu, kukuřičný sirup, citronovou šťávu a zbývající cukr si připravíme tak, abychom je měli po ruce.

6

Nalijeme jahodový protlak do velkého rendlíku, vmícháme vápennou vodu a přivedeme k varu na středně velkém ohni. Když začne protlak vřít, na povrch nasypeme směs cukru s pektinem, zamícháme a znovu přivedeme k varu. Přidáme zbývajících 500 gramů krupicového cukru ve čtyřech dávkách, vešleháme ho do protlaku a vždy před přidáním další dávky necháme sirup přijít k varu. Občas protlak seškrábneme ze dna, aby se nepřipálil.

7

Když zapracujeme poslední dávku cukru, přilijeme kukuřičný sirup a necháme směs znovu přijít k mírnému varu, stále šleháme a oddělujeme ode dna rendlíku. Hmota musí být viskózní, hustá, s velkými, pomalu praskajícími bublinami. Když vaříme a mícháme 5 minut, vyjmeme z mrazničky talířek a lžíci hmoty na něj naneseme. Minutu necháme tuhnout a zkontrolujeme konzistenci. Hmota musí být ještě měkká a žvýkavá, přitom ale dostatečně pevná na to, aby ji bylo možné sloupnout z talířku. Pokud je příliš lepkavá, nebo řídká, vaříme ještě 2 - 3 minuty, pak znovu zkontrolujeme konzistenci na talířku. Celková doba vaření po přidání poslední dávky cukru by neměla být delší než 5 - 10 minut. Když je konzistence v pořádku ( jahodový protlak správně želíruje ), odstavíme rendlík a přidáme do hmoty citronovou šťávu. Asi 30 vteřin šleháme a pak hmotu nalijeme do připraveného pekáče s potravinářskou folií, urovnáme do stejnoměrné vrstvy. Necháme ztuhnout asi dvě hodiny při pokojové teplotě, nebo 30 minut v chladničce. Vyklopíme ztuhlou hmotu a nakrájíme ji na požadované tvary nožem, nebo vykrajovacími formičkami namočenými do vody, aby se na ně hmota nelepila. Tímto postupem jsme získali asi 680 gramů bonbonů.

8

Do misky vsypeme krupicový cukr na obalování ( 200 g )a smícháme ho s půl lžičkou kyseliny citronové. ( kyselina není nutná, ale dodá bonbonům příjemnou nakyslou chuť ). Bonbony ve směsi zcela obalíme. Nechceme-li je podávat ihned, bude je před podáváním třeba znovu obalit.

9

V uzavřené vzduchotěsné nádobě nám při pokojové teplotě bonbony vydrží až 14 dní.

Poznámka

Práškový pektin reaguje s vápníkem, proto je třeba přidat trochu vápenné vody. Vápennou vodu připravíme podle návodu na obalu smícháním půl lžičky vápníku přibaleného k pektinu se 120 ml vody. Do naší bonbonové hmoty přidáme jednu lžičku vápenné vody, zbylá voda se může uchovávat v chladničce i několik měsíců. Recept můžeme obměňovat třeba tím, že mátu nahradíme bazalkou. Můžeme bylinky také zcela vynechat a bonbony budou mít čistě jahodovou chuť. Stejným postupem můžeme vyrobit bonbony i z jiných druhů ovoce, například z broskví, manga, meruněk.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept