Jemný brokolicový krém - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jemný brokolicový krém
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 63974 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
500 g | Brokolice |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 45,8mg |
Draslík | 772,7mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,7mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 128,7mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Muškátový oříšek, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jemný brokolicový krém postup přípravy receptu:
1 | Omytou brokolici rozebereme na růžičky, košťál nahrubo nakrájíme. |
2 | V hrnci na másle zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme hladkou moukou a krátce orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem (nebo vodou), přidáme nakrájený košťál, podle chuti osolíme a vaříme asi 20 minut. |
3 | Potom přidáme růžičky brokolice a ještě asi 5 minut povaříme. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, případně ještě přisolíme a nakonec ochutíme rozetřeným česnekem, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Polévku zjemníme smetanou a před podáváním znovu prošleháme, aby byl krém jemný a lehký. |
Polévka byla výborná. Příště zkusím brokolici rychle spařit a následně rychle zchladit v nádobě z ledem. Tím údajně docílím zpomalení typického šedivění zeleniny.