Dušené slávky s omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené slávky s omáčkou
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 64025 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
50 g | Česnek |
500 g | Mušle slávky |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel hladkolistá |
100 g | Šalotka |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
200 ml | Víno bílé |
200 g | Zelenina kořenová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 62,5mg |
Draslík | 570,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 498,6mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,9mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Mušle slávky, Šalotka, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Petržel hladkolistá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené slávky s omáčkou postup přípravy receptu:
1 | V hrnci rozehřejeme olej a přidáme dobře omyté slávky. Krátce je orestujeme. |
2 | Očištěnou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel) nakrájíme na nudličky, oloupanou šalotku nadrobno nasekáme a spolu s česnekem přidáme ke slávkám. Vše znovu krátce restujeme. Po chvíli podlijeme bílým vínem a krátce podusíme. Slávky nedusíme příliš dlouho, hotové jsou ve chvíli, kdy se otevřou. Mušle vyjmeme a přendáme do misky, v níž je budeme servírovat. |
3 | Do hrnce s orestovanou zeleninou přilijeme smetanu, povaříme a zredukujeme na potřebnou hustotu. Osolíme a opepříme podle chuti a nakonec přidáme nasekanou petrželku. |
Poznámka
Dušené slávky při podávání ozdobíme citronem nebo limetkou. Na stůl vždy připravíme misku studené vody s kapkou citronové šťávy, aby si strávníci mohli umýt prsty.