Omáčka ze smržů - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka ze smržů
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 64032 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
100 ml | Demi glace |
40 ml | Martell cognac |
40 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
1 ks | Šalotka |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 hrst | Smrže čerstvé |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 39,5mg |
Draslík | 142,9mg |
Vláknina | 54,8mg |
Vitamín A | 505,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,4mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Šalotka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Demi glace, Martell cognac, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Smrže čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Petržel hladkolistá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Omáčka ze smržů postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou, najemno nakrájenou šalotku vsypeme do kastrolu na rozehřáté máslo a orestujeme na ní očištěné, nakrájené smrže (sušené si dáme předem namočit.) Krátce je podusíme. Potom přilijeme koňak (nebo madeiru či brandy), přidáme demi-glace (telecí či jiný silný vývar) a smetanu. Necháme znovu provařit a zredukovat, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec omáčku osolíme, opepříme a dochutíme nasekanými bylinkami. |
Poznámka
Podáváme s vařeným chřestem a s bramborovými noky nebo s ranými bramborami. Můžeme vhodně doplnit konfitovaným králičím či telecím hřbetem.