Bujabéza - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bujabéza
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64036 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
3 stroužek | Česnek |
300 g | Chléb toastový |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
800 g | Filé z aljašské tresky |
50 ml | Olej rostlinný |
5 ks | Pepř černý celý |
1 ks | Pórek |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový sterilovaný |
3 ks | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Rozmarýn sušený |
1 špetka | Šafrán |
1 kávová lžička | Šalvěj sušená |
1 špetka | Saturejka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 kávová lžička | Tymián sušený |
200 ml | Víno bílé |
800 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 53,3mg |
Draslík | 504,2mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 381,5mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,8mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Chléb toastový, Cibule, Olej rostlinný, Pepř černý celý, Protlak rajčatový sterilovaný, Rajčata, Rozmarýn sušený, Saturejka, Sůl, Tymián sušený, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Filé z aljašské tresky, Pórek, Šafrán, Šalvěj sušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová šťáva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Bujabéza postup přípravy receptu:
1 | Rozmražené filé z tresky nakrájíme na střední kostky. Syrové brambory oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na střední plátky. |
2 | Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, očištění pórek (jen bílou část) nakrájíme nadrobno, rajčata oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky, oloupaný česnek (2 stroužky) utřeme se solí. |
3 | Do většího hrnce vlijeme olej, necháme rozpálit a na něm zpěníme cibuli, přidáme česnek, pórek a lehce zarestujeme. Poté vmícháme rajče, rajčatový protlak, všechno koření, zamícháme a vlijeme víno, které necháme odpařit. Poté vlijeme citronovou šťávu a vývar. Na mírném ohni vaříme, když se vývar začne vařit, vložíme brambory. Po 10 minutách varu přidáme tresku a vaříme na silném plameni. Poté z vývaru vyjmeme brambory a tresku a držíme na teple. |
4 | Do trouby dáme „sušit“ plátky chleba, které před podáváním potřeme stroužkem česnekem. |
5 | Vývar přecedíme do teriny a držíme na teple. |
6 | Polévku podáváme tak, že rozdělíme brambory a maso na talíře, zalijeme vývarem a jako přílohu plátky toastu. |