Jitrnice - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jitrnice
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64037 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
5 stroužek | Česnek |
0,5 kg | Játra vepřová |
1 polévková lžíce | Majoránka |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
700 g | Rohlíky bílé |
1 kávová lžička | Sůl |
2 kg | Vepřová hlava |
0,5 kg | Vepřová kůže |
1 kg | Vepřové koleno |
1 kg | Vepřové nožičky |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 501,1mg |
Draslík | 547,2mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 11g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,5mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Játra vepřová, Majoránka, Sůl, Vepřové nožičky, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Rohlíky bílé, Vepřová hlava, Vepřová kůže, Vepřové koleno mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jitrnice postup přípravy receptu:
1 | Očištěné maso dáme vařit do vody. Uvařené maso obereme z kostí a umeleme. Do trochy vývaru namočíme nakrájené rohlíky (vymačkáme) a pomeleme s masem. Vmícháme sůl, utřený česnek a všechno koření. Na závěr umeleme játra a vše dobře zamícháme. Aby byla hmota kompaktní a dobře kašovitá, přimícháme trochu vody z masového vývaru. Hmotu plníme do střev, zašpejlujeme, vkládáme do horkého vývaru, v němž jsme vařili maso a při teplotě 85 °C – 90 °C zahříváme, až jitrnice vyplavou. Poté necháme ještě asi 5 minut v polévce. |
2 | Na závěr jitrnice opláchneme studenou vodou, rozprostřeme v jedné vrstvě a nechám v chladu. |