Klasická cibulačka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Klasická cibulačka
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 64071 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
300 g | Cibule |
20 g | Cukr krupice |
1 l | Hovězí vývar základní |
50 ml | Martell cognac |
100 g | Máslo čerstvé |
5 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř 4 barev |
1 špetka | Sůl |
5 ks | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 30,0mg |
Draslík | 650,2mg |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 106,6mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 39,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Hovězí vývar základní, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Martell cognac, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř 4 barev mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Klasická cibulačka postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou cibuli podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky široké asi 0,5cm. |
2 | V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme několik snítek čerstvého tymiánu, nadrcený barevný pepř a nakrájenou cibuli. Orestujeme do zlatohnědé barvy, potom zastříkneme koňakem a necháme vyvařit. Nakonec přilijeme vývar, dochutíme cukrem, případně mírně osolíme. (Polévku můžeme lehce zahustit máslovou jíškou, není to však nutné.) |
3 | Ihned podáváme. |
Poznámka
Podáváme se sýrovými krutonky nebo gratinujeme sýrem (nejvhodnější je gruyére), polévku můžeme posypat nasekanou petželovou natí.