Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 220 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 180 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (42%)
ID receptu: 64078
Kategorie: Maso

Ingredience

3 ks Bobkový list
2 ks Cibule
2 hrst Houby sušené
600 g Hovězí maso zadní
600 g Klobása Dunajská
0,5 kávová lžička Kmín drcený
0,5 polévková lžíce Libeček
0,5 polévková lžíce Majoránka
0,3 kávová lžička Pepř černý celý
6 polévková lžíce Sádlo škvařené
200 g Slanina vepřová
1 kávová lžička Sůl
200 g Vepřová žebra
600 g Vepřové maso libové
150 g Vepřový bok uzený
750 g Zelí hlávkové bílé
750 g Zelí kysané
2 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

40% Kalorie 780 kcal
Kilojoule 3 262kJ
3% Sacharidy 12 g
81% Tuky 61 g
26% Sodík 528 mg
83% Bílkoviny 46 g

Nejlepší bigos postup přípravy receptu:

1

Do 100 ml vody namočíme houby. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme nadrobno. Omyté maso osušíme a nakrájíme na stejné kostky. Klobásy nakrájíme na kolečka. Zelí obereme ze zvadlých listů a nakrájíme najemno. Kysané zelí necháme okapat a překrájíme.

2

V kastrolu rozpustíme 1 lžíci sádla, osmažíme na něm ze všech stran hovězí maso, podlijeme 0,5 litrem vody a na malém plameni dusíme, až je měkké. Podle potřeby přilijeme vodu.

3

V hrnci na lžíci rozpuštěného sádla dusíme syrové zelí s kmínem a 0,5 lžičkou soli. Zalijeme 0,5 l vody a dusíme doměkka. Podle potřeby během dušení přilijeme vodu.

4

Do velkého hrnce dáme rozpustit sádlo (2 lžíce), vložíme slaninu, necháme rozpustit, vmícháme vepřové maso a maso z žeber, orestujeme a vsypeme cibuli. Když maso zezlátne, přidáme kysané zelí, houby i s vodou, v níž byly namočené, 0,5 lžičky soli, všechno koření, kromě kmínu a majoránky, zalijeme 1,5 l vody a na malém plameni dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme uzený bůček a klobásy a dodusíme.

5

Poté přidáme udušené hovězí maso i s vývarem, udušené syrové zelí i s vývarem, okořeníme majoránkou a chvíli dusíme, aby se chutě spojily. Podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem.

6

Bigos je nejchutnější, když se nechá do druhého dne v lednici rozležet.

Poznámka

Podáváme s chlebem.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept