Nejlepší bigos - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 220 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nejlepší bigos
Celkový čas: | 220 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64078 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
2 ks | Cibule |
2 hrst | Houby sušené |
600 g | Hovězí maso zadní |
600 g | Klobása Dunajská |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 polévková lžíce | Libeček |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
0,3 kávová lžička | Pepř černý celý |
6 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
200 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
200 g | Vepřová žebra |
600 g | Vepřové maso libové |
150 g | Vepřový bok uzený |
750 g | Zelí hlávkové bílé |
750 g | Zelí kysané |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 121,2mg |
Draslík | 483,3mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 168,6mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,3mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Kmín drcený, Majoránka, Pepř černý celý, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Vepřová žebra, Zelí hlávkové bílé, Zelí kysané, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Hovězí maso zadní, Klobása Dunajská, Libeček, Vepřové maso libové, Vepřový bok uzený mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nejlepší bigos postup přípravy receptu:
1 | Do 100 ml vody namočíme houby. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme nadrobno. Omyté maso osušíme a nakrájíme na stejné kostky. Klobásy nakrájíme na kolečka. Zelí obereme ze zvadlých listů a nakrájíme najemno. Kysané zelí necháme okapat a překrájíme. |
2 | V kastrolu rozpustíme 1 lžíci sádla, osmažíme na něm ze všech stran hovězí maso, podlijeme 0,5 litrem vody a na malém plameni dusíme, až je měkké. Podle potřeby přilijeme vodu. |
3 | V hrnci na lžíci rozpuštěného sádla dusíme syrové zelí s kmínem a 0,5 lžičkou soli. Zalijeme 0,5 l vody a dusíme doměkka. Podle potřeby během dušení přilijeme vodu. |
4 | Do velkého hrnce dáme rozpustit sádlo (2 lžíce), vložíme slaninu, necháme rozpustit, vmícháme vepřové maso a maso z žeber, orestujeme a vsypeme cibuli. Když maso zezlátne, přidáme kysané zelí, houby i s vodou, v níž byly namočené, 0,5 lžičky soli, všechno koření, kromě kmínu a majoránky, zalijeme 1,5 l vody a na malém plameni dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme uzený bůček a klobásy a dodusíme. |
5 | Poté přidáme udušené hovězí maso i s vývarem, udušené syrové zelí i s vývarem, okořeníme majoránkou a chvíli dusíme, aby se chutě spojily. Podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem. |
6 | Bigos je nejchutnější, když se nechá do druhého dne v lednici rozležet. |
Poznámka
Podáváme s chlebem.