Recept

Nejlepší borůvkový koláč

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (42%)
ID receptu: 64107
Kategorie: Koláče

Ingredience

3 l Borůvky
80 g Cukr krupice
40 g Droždí
120 g Máslo čerstvé
250 ml Mléko polotučné
700 g Mouka polohrubá
1 špetka Sůl
3 ks Vaječný žloutek slepičí
Na drobenku
80 g Cukr krupice
80 g Máslo čerstvé
100 g Mouka polohrubá
1 kávová lžička Rum
Na posypání
2 polévková lžíce Cukr moučkový
Na plechy
80 g Máslo čerstvé
4 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá

Nutriční hodnoty jedné porce

40% Kalorie 786 kcal
Kilojoule 3 289kJ
35% Sacharidy 126 g
38% Tuky 28 g
9% Sodík 176 mg
27% Bílkoviny 15 g

Nejlepší borůvkový koláč postup přípravy receptu:

1

Plechy s vyšším okrajem vymažeme rozpuštěným máslem.

2

Přebrané borůvky opláchneme a necháme okapat.

3

V misce rozetřeme droždí se lžící cukru, poté přimícháme dvě lžíce vlahého mléka a lžíci mouky. Pod utěrkou necháme droždí vzejít.

4

V mléce rozpustíme máslo a přidáme rozšlehané žloutky. Do mísy prosejeme mouku smíchanou se špetkou soli, do středu vlijeme mléko s máslem a žloutky, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké, pružné těsto. Pod utěrkou na teplém místě necháme asi 30 minut kynout. Poté těsto promícháme a necháme kynout dalších 30 minut.

5

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, oba rozválíme do velikosti plechu, položíme těsto na plech, těsto vytáhneme i na okraje. Na těsto rovnoměrně rozvrstvíme borůvky a necháme ještě 20 minut kynout.

6

Troubu předehřejeme na 170 °C.

7

V míse připravíme drobenku rozmělněním másla spolu s cukrem, rumem a moukou.

8

Koláče pečeme na 170 °C zhruba 12 – 15 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a dopečeme dozlatova.

9

Upečené koláče necháme vychladnout a před podáváním posypeme cukrem.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept