Nejlepší čokoládový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nejlepší čokoládový dort
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64173 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
na korpus | |
---|---|
400 g | Cukr krupice |
80 g | Kakao - prášek |
2 kávová lžička | Káva instantní |
113 g | Máslo čerstvé |
240 ml | Mléko - podmáslí |
180 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1,5 kávová lžička | Soda jedlá |
0,3 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tresť vanilková |
2 ks | Vejce slepičí |
240 ml | Voda pitná |
Na krém | |
480 g | Cukr moučkový |
60 g | Kakao - prášek |
226 g | Máslo čerstvé |
6 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
Na plech | |
80 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 120g |
---|---|
Cholesterol | 129,6mg |
Draslík | 306,0mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 70,6mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 60,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kakao - prášek, Káva instantní, Soda jedlá, Sůl, Tresť vanilková, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr moučkový, Kakao - prášek, Tresť vanilková mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko - podmáslí, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nejlepší čokoládový dort postup přípravy receptu:
1 | Dvě dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem, vymažeme rozpuštěným máslem, vysypeme moukou. |
2 | V kuchyňském robotu smícháme mouku, sůl, sodu, cukr, kakao. Přimícháme rozšlehaná vejce, rozpuštěné máslo, vanilkovou tresť a podmáslí. Šleháme dohladka. Poté přelijeme do mísy a zlehka vmícháme horkou, čerstvě uvařenou instatní kávu. Těsto dost zřídne. |
3 | Hotové těsto rozdělíme do dvou forem, povrch uhladíme a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme zhruba 35 minut. Zda jsou korpusy upečené, poznáme tak, že vpíchneme do těsta špejli a pokud se na ni těsto nelepí, jsou korpusy upečené. |
4 | Upečené corpusy necháme asi 15 minut zchladnout, poté je vyklopíme z forem a necháme zcela vychladnout. |
5 | V mezičase v mixeru ušleháme změklé máslo s kakaem dohladka, poté přilijeme vanilkovou tresť a přisypeme cukr. Po lžících zašleháváme smetanu, až získáme krémovitou konzistenci. |
6 | Korpusy podélně rozřízneme, potřeme krémem, opět spojíme a celé korpusy potřeme krémem. Před podáváním necháme dorty vychladit. |