Nejlepší jablkový strouhaný koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nejlepší jablkový strouhaný koláč
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64198 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Citronová kůra |
110 g | Cukr krupice |
1 balení | Cukr vanilka |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
170 g | Máslo čerstvé |
400 g | Mouka polohrubá |
50 g | Ořechy vlašské |
3 ks | Vejce slepičí |
Na náplň | |
---|---|
60 g | Cukr krupice |
1 balení | Cukr vanilka |
800 g | Jablka |
250 ml | Mléko polotučné |
1 balení | Pudink vanilkový |
2 polévková lžíce | Rum |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
Na formu | |
50 g | Máslo čerstvé |
2,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 103g |
---|---|
Cholesterol | 170,8mg |
Draslík | 391,3mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 215,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,6mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 42,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Ořechy vlašské, Vejce slepičí, Cukr krupice, Jablka, Rum, Skořice mletá mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Cukr vanilka, Mléko polotučné, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Pudink vanilkový nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Nejlepší jablkový strouhaný koláč postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme moukou. |
2 | Citronovou kůru nastrouháme, vlašské ořechy umeleme, máslo necháme změknout. |
3 | V míse promícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, rozšlehanými vejci a změklým máslem. Vypracujeme hladké těsto. Polovinu těsta dáme ve fólii do lednice, druhou polovinu do mrazáku. |
4 | Z mléka, vanilkového cukru a pudinku uvaříme pudink, za občasného míchání necháme vychladnout. |
5 | Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme nahrubo a promícháme s cukrem, skořicí a rumem. |
6 | Polovinu těsta z lednice rozválíme, vložíme do formy, vyložíme těstem i okraje. Na těsto nalijeme pudink, na něj navrstvíme jablka a zasypeme nastrouhaným těstem z mrazáku. |
7 | Koláč pečeme v troubě předehřáté na 170 °C, až zezlátne. |
8 | Koláč podáváme vychladlý. |