Marinované žampióny s oříškovou pomazánkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Marinované žampióny s oříškovou pomazánkou
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 64201 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
Obloha na salátové listy | |
---|---|
1 šálek | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibulka jarní |
1 ks | Karotka |
2 ks | Rajčata |
60 g | Salát hlávkový |
Marináda se žampióny | |
1 kávová lžička | Olej chilli |
1 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce | Omáčka sójová |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
8 ks | Žampiony čerstvé |
Pomazánka | |
0,5 polévková lžíce | Kvasnicové vločky |
0,5 polévková lžíce | Limetková šťáva |
50 g | Mandle |
2 polévková lžíce | Pažitka |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Rajčata |
3 polévková lžíce | Sezam loupaný bílý bio |
100 g | Slunečnice loupaná |
2 špetka | Sůl mořská |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 37g |
Vitamín A | 9g |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 51,6mg |
Vitamín E | 8,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Cibulka jarní, Karotka, Rajčata, Voda pitná, Žampiony čerstvé, Limetková šťáva, Mandle, Pažitka, Rajčata, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Salát hlávkový, Olej chilli, Olej olivový extra panenský, Omáčka sójová, Pepř černý mletý, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kvasnicové vločky, Sezam loupaný bílý bio, Slunečnice loupaná nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Marinované žampióny s oříškovou pomazánkou postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si marinádu: do misky vlijeme olivový a chilli olej, přidáme sójovou omáčku a vodu. Očištěné žampióny (8 malých kusů) omyjeme, nakrájíme je na tenké plátky a zamícháme do marinády. Necháme je marinovat 25-30 minut. |
2 | Omyjeme 4 listy hlávkového salátu (50-60g), vodu z nich dobře setřepeme, případně je osušíme papírovou utěrkou. Omytá zralá rajčata rozkrájíme na čtvrtky. Karotku oškrabeme, omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. Malou jarní cibulku a malý stonek řapíkatého celeru očistíme a nakrájíme na kolečka. |
3 | Připravíme si oříškovou pomazánku: do mixéru dáme nastrouhané mandle, slunečnicová semínka, sezamová semínka, kvasnicové vločky, 1 pokrájené rajče, sůl, pepř, limetkovou šťávu, vodu a směs rozmixujeme na hustou pomazánku, kterou dáme do misky. Omyjeme si malý svazek pažitky, pokrájíme ji nadrobno a zamícháme ji pomazánky. |
4 | Salátové listy rozložíme na větší bambusové rohožce. Každý list potřeme pomazánkou, na ni poklademe pokrájenou zeleninu (rajčata, karotku, celer cibulku), marinované plátky žampiónů a salát zavineme do tvaru kornoutků. Každý kornoutek zespodu zabalíme do proužku pečícího papíru, aby se daly vzít do ruky. Dobrou chuť. |