Sladké jablečné želatinové kostičky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sladké jablečné želatinové kostičky
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64240 |
Kategorie: | Želé |
Ingredience
Želatina | |
---|---|
2 ks | Citrony |
2 kg | Cukr krupice |
0,5 kg | Hrušky |
2 kg | Jablka |
700 ml | Voda pitná |
Na obalení | |
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 240g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 307,6mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 114,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Hrušky, Jablka, Voda pitná, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Sladké jablečné želatinové kostičky postup přípravy receptu:
1 | 2kg omytých jablek a 0.5kg hrušek rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme z nich jadřince a vložime je do hrnce. Dobře omyté citróny nakrájíme na plátky, přidáme je do hrnce k jablkům. Přilijeme 700ml vody a pod pokličkou, za občasného promíchání ovoce vaříme 30 minut. Poté podušené ovoce propasírujeme tak, abychom získali jen čistou dužinu a zvážíme ji. Podle váhy přidáme cukr: na 1kg ovocné dužiny dáme 1kg cukru. |
2 | V kastrólu jablka a hrušky s cukrem znovu povaříme. Když se cukr úplně rozpustil a směs bude hustá a začne se odlepovat od stěn, odstavíme hrnec z plotny. |
3 | Na plech vyložený pečícím papírem nalijeme ovocnou směs, povrch uhladíme a plech sjablky dáme na 2 dny odpočinout na dobře větrané místo. Musí tam proudit vzduch. |
4 | Po 2 dnech vzniklou želatinu nakájíme na kostičky (asi 2x2cm), obalíme je v práškovém cukru a můžeme podávat ke konzumaci. |
5 | Zbytek si vložíme do čisté, velké sklenice (nebo dózy) a dobře ji uzavřeme. Takto nám jablková želatina vydrží i 5-6 měsíců. |
Poznámka
Ovocné želatinové kostky můžeme uvařit i jen ze samotných jablek. Podáváme je i dětem jako sladkost. Můžeme je podávat i k alkoholickým nápojům.