Nejlepší ořechový závin - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nejlepší ořechový závin
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64241 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
70 g | Cukr krupice |
21 g | Droždí |
70 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
400 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vejce slepičí |
Na potření | |
1 ks | Vejce slepičí |
Na posypání | |
60 g | Ořechy vlašské |
Na náplň | |
120 g | Cukr krupice |
1,5 balení | Cukr vanilka |
220 ml | Mléko polotučné |
220 g | Ořechy vlašské |
50 g | Piškoty dětské kulaté |
3 polévková lžíce | Rum |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 102,8mg |
Draslík | 323,4mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 103,5mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Vejce slepičí, Vejce slepičí, Ořechy vlašské, Cukr krupice, Ořechy vlašské, Rum mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Mléko polotučné, Piškoty dětské kulaté mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nejlepší ořechový závin postup přípravy receptu:
1 | Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 160 °C. |
2 | V misce utřeme rozdrobené droždí se lžící cukru, přidáme lžíci vlažného mléka a lžíci mouky. Necháme vzejít kvásek. |
3 | Do mísy prosejeme mouku (trochu si necháme na vál), přidáme cukr, rozpuštěné máslo, rozšlehané vejce, vykynutý kvásek a tolik mléka, abychom vypracovali hladké těsto, které se nelepí. Pod přikrytím necháme těsto vykynout. |
4 | V mezičase připravíme náplň. Do kastrolu vlijeme mléko, v něm rozmícháme cukry a ořechy. Za častého míchání necháme přejít varem. Poté odstavíme, vmícháme ořechy a rozdrcené piškoty. |
5 | Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na obdélník, potřeme ořechovou náplní, srolujeme a spojem těsta položíme na plech. Necháme ještě asi 10 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným vejce, posypeme ořechy a v troubě pečeme zhruba 30 minut. |
6 | Po upečení odkrojíme oba konce závinu. Závin podáváme vychladlý. |