Risotto s malými cuketkami a piniovými oříšky po italsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 37 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Risotto s malými cuketkami a piniovými oříšky po italsku
Celkový čas: | 37 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 17 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64248 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
Risotto | |
---|---|
1 ks | Cibulka lahůdková |
200 g | Cuketa |
50 g | Máslo čerstvé |
1 hrst | Oříšky piniové |
600 ml | Rýže Carnarolli |
1,3 l | Vývar zeleninový |
Na dochucení | |
2 špetka | Chilli koření mleté |
50 g | Máslo čerstvé |
2 špetka | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Sůl mořská |
40 g | Sýr Gran Moravia |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 35,6mg |
Draslík | 584,2mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 131,3mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,9mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cuketa, Oříšky piniové, Chilli koření mleté, Pepř bílý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Vývar zeleninový, Máslo čerstvé, Sůl mořská, Sýr Gran Moravia mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cibulka lahůdková, Rýže Carnarolli nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Risotto s malými cuketkami a piniovými oříšky po italsku postup přípravy receptu:
1 | Lahůdkovou cibulku očistíme, bílou část podélně rozkrojíme a pokrájíme ji nadrobno. |
2 | V širším kastrólu na rozehřátém másle (85g) zpěníme cibulku, pak k ní přidáme rýži a za stálého míchání ji krátce osmažíme. Pak ní přilijeme 1/4 horkého zeleninového vývaru, jakmile se rýže začne vařit, snížíme teplotu a vaříme pomalu. Pokaždé, když se vývar vstřebá do rýže, přilijeme postupně 2/4 vývaru, pochvíli 3/4 vývaru a nakonec zbytek vývaru. Během vaření rýži často promícháme. Je uvařená přibližně za 15-20 minut, když vstřebá do sebe všechen vývar. |
3 | Mezitím si pokrájíme celkem malé cuketky (asi 8 kusů, které mají ještě květy, měří 10-12cm = 200g). Pokud máme takové kvetoucí cuketky, květy použijeme. Cuketky nakrájíme na malé kostičky a přibližně 7-10 minut před dovařením rýže je přimícháme k rýži. Pak přimícháme i piniové oříšky. Vše promícháme a když je rýže uvařená al dente, odstavíme kastról z plotny. |
4 | Do hotové rýže zamícháme máslo, aby byla krémová (i květy, pokud je máme). Rýži dochutíme solí, 1-2 špetkami chilli a bílým pepřem. |
5 | Risotto rozdělíme na talíře, posypeme ho nastrouhaným sýrem a hned servírujeme. |
Poznámka
Místo květů cuketek můžeme do rizota zamíchat krátce povařený, mražený hrášek. Pokud seženete pravý italský sýr Grana Padano - tak ten dodá rizotu tu pravou italskou chuť.