Dýňový krém se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dýňový krém se smetanou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64253 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
Vařená zelenina | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Brambory |
400 g | Dýně Hokkaidó |
1 ks | Karotka |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
4 ks | Nové koření celé |
1 ks | Pórek |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
500 ml | Vývar zeleninový |
Ochucená šlehačka | |
2 špetka | Pepř bílý |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
150 g | Sýr Lučina - termizovaný |
Na ozdobu | |
4 polévková lžíce | Mandle |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 71,0mg |
Draslík | 779,8mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,6mg |
Vitamín E | 7,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Karotka, Kmín drcený, Nové koření celé, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Pepř bílý, Sůl, Mandle mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Dýně Hokkaidó, Pórek, Vývar zeleninový, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Lučina - termizovaný, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dýňový krém se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Omytou dýni rozpůlíme, vydlabeme z ní semínka, pak ji oloupeme a rozkrájíme na větší kostky. Oloupané a omyté brambory, malou karotku a očičtěný pórek pokrájíme na malé kousky. Zeleninu dáme do hrnce, zalijeme ji vývarem, přidáme v drcený kmín, bobkový list, nové koření, sůl a omytou snítku rozmarýnu. Vše přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pod pokličkou zeleninu vaříme asi 15-20 minut doměkka. |
2 | Mezitím v pánvi nasucho opražíme dozlatova polovičky loupaných mandlí. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. V misce si vyšleháme smetanu, do které zašleháme přírodní sýr a sůl. |
3 | Z uvařené zeleniny vyjmeme bobkový list, nové koření a vše pak rozmixujeme na polohustý krém. Podle chuti ho dosolíme a dochutíme bílým pepřem. |
4 | Dýňový krém nalijeme do hlubších misek, ozdobíme vychucenou šlehačkou, posypeme mandlemi, petrželkou a hned servírujeme. |