Telecí játra se žampiony a karamelovou cibulí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 37 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí játra se žampiony a karamelovou cibulí
Celkový čas: | 37 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 17 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 64263 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Restovaná játra s žampióny | |
---|---|
550 g | Játra telecí |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
60 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Sůl mořská |
4 ks | Žampiony čerstvé |
Karamelová cibule s omáčkou | |
100 ml | Balsamico ocet |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
50 g | Máslo čerstvé |
0,5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
100 ml | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 656,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 72g |
Vitamín B6 | 2,2mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 10,9mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 55,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Játra telecí, Kmín drcený, Pepř bílý, Žampiony čerstvé, Balsamico ocet, Cibule, Cukr krupice, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový extra panenský, Sůl mořská, Máslo čerstvé, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí játra se žampiony a karamelovou cibulí postup přípravy receptu:
1 | Omytá telecí játra osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 8mm. Očištěnou cibuli pokrájíme na kolečka, mladé žampióny na plátky. |
2 | V pánvi si rozehřejeme olej s máslem, na něm osmažíme cibuli téměř dozlatova. Přimícháme k ní lžičku cukru a necháme ho s cibulí zkaramelizovat. Cibuli z pánve dáme stranou do misky, na omastek nelijeme červené víno, balsamico a za občasného promíchání pomalu vaříme 8-10 minut. Pak do vína vrátíme osmaženou cibuli, promícháme a necháme ji prohřát. Pánev s omáčkou a cibulí odstavíme a uchováme v teple. |
3 | V druhé pánvi rozpálíme olej s máslem. Osušená játra posypeme čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem, obalíme je v hladké mouce a vložíme je na rozehřáté máslo. Zároveň přidáme pokrájené žampióny a společně restujeme játra se žampióny po 2 minutách z každé strany dozlatova. Orestovaná játra dochutíme solí. Poklademe je na talíře i se žampióny, přelijeme je omáčkou z červeného vína s cibulkou a hned servírujeme. |
Poznámka
Příloha: italský chléb ciabatta nebo křupavé bílé pečivo.